Veterinar otkrio koje četiri pasmine pasa imaju veći rizik od srčanih bolesti

Foto: Pixabay

Britanski veterinar Ben tvrdi da su četiri pasmine pasa sklonije srčanim bolestima.

"Prema šokantnoj statistici, više od 58 posto dobermana starijih od sedam godina ima dilatiranu kardiomiopatiju", rekao je na TikToku i objasnio da je to bolest kod koje "mišić u stijenci srca počinje slabiti, što na kraju dovodi do zatajenja srca, ali i visokog rizika od iznenadne smrti."

Nažalost, kaže, bolest često nema nikakvih simptoma i zato vlasnicima savjetuje da razgovaraju sa svojim veterinarom o redovitim pregledima, jer se jedino tako bolest može na vrijeme otkriti.

"Idealno je krenuti s preventivnim pregledima kada pas ima dvije do tri godine. Ako se problem uoči, lijekovima se može odgoditi pojava daljnjih komplikacija", napomenuo je.

Druga pasmina koju navodi, su bokseri. Kod njih uočava urođeni problem s aortalnom ili subaortalnom stenozom, gdje se razvija suženje na mjestu gdje krv izlazi iz srca prema ostatku tijela.

"U većini slučajeva ta bolest nema znakova, ponekad samo čujemo šum na srcu. No, u teškim slučajevima, bolest može dovesti do kolapsa, čak i iznenadne smrti", tvrdi.

Ben ističe da su uzgajivači tog zdravstvenog problema svjesni, pa u nekim zemljama, poput Francuske, rasplodni psi te pasmine idu na redovite preventivne preglede.

"Ova je pasmina sklona i pulmonalnoj stenozi, kao i dilatiranoj kardiomiopatiji, koja pogađa dobermane", istaknuo je veterinar.

@ben.the.vet Here are 4 dog breeds at elevated risk of heart disease #learnontiktok #dogsoftiktok #veterinary #heartdisease #benthevet #fyp ♬ Waiting For Heartache - BLVKSHP

Treća pasmina koju je naveo je kavalirski španijel kralja Charlesa.

"U dobi od deset godina, 90 posto pasa te pasmine ima bolest mitralnog zaliska, što je stanje u kojem jedan od srčanih zalistaka počinje degenerirati i propušta. Obično se to otkriva šumom na srcu, a može dovesti do zatajenja srca, kašlja i poremećaja disanja", kaže.

Napomenuo je da postoje lijekovi koji mogu usporiti napredovanje bolesti, ali to ovisi o tome u kojoj fazi bolesti je pas.

Na kraju, četvrta i posljednja pasmina koju je naveo, su zlatni retriveri.

"Kod njih dolazi do nakupljanja tekućine u vrećici oko srca. To se često događa polako i postupno, a može se prepoznati po tome što pas postaje sve slabiji i slabiji te na kraju kolabira jer mu srce ne može učinkovito pumpati krv. Vidio sam samo dva slučaja perikardijalnog izljeva, a zanimljivo je da su u oba bili uključeni zlatni retriveri", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.