Veterinarke otkrile koje namirnice su otrovne za pse, video je viralan

Screenshot: TikTok

VETERINARKE iz veterinarske bolnice Upper Canada u Ontariju su na službenom TikTok profilu objavile viralni video u kojem otkrivaju koje namirnice su otrovne za pse. Evo što se sve našlo na popisu. 

@ucahteam A few things that are toxic to dogs! Be sure to do research before giving your dog new foods and contact your veterinarian if they get into something they shouldn’t have. #fyp #vetmed #veterinary #rvt #va #veterinarian #toxicfoodsfordogs ♬ original sound - UCAH team 🐾

Ibuprofen

Prvi na popisu je ibuprofen, jedan od najčešćih lijekova za bolove. Psi imaju drugačiji metabolizam nego ljudi, tako da im ibuprofen može oštetiti probavni trakt, jetru i bubrege.

Avokado

Veterinarka Ange je navela avokado kao namirnicu otrovnu za pse. Avokado sadrži persin koji je otrovan za pse i može izazvati povraćanje i proljev. 

Luk 

Veterinarka Paige je navela luk, koji je otrovan za pse jer sadrži tiosulfate. Namirnice koje sadrže tiosulfate su otrovne za pse jer im oštećuju crvene krvne stanice.

Grožđe

Grožđe, grožđice i bilo kakvi proizvodi od grožđa su izrazito toksični za pse, čak i u malim količinama. Kada pas pojede grožđe, to može dovesti do zatajenja bubrega. 

Čokolada

Veterinarka Grace spomenula je čokoladu kao jednu od otrovnih namirnica, s čim je upoznat gotovo svaki vlasnik psa. Neki psi su osjetljiviji na čokoladu nego drugi, tako da konzumiranje ove slastice čak i u malim količinama može dovesti do smrti. 

Češnjak

Slično luku, češnjak sadrži tiosulfate koji oštećuju crvene krvne stanice. 

Ksilitol

Veterinarka Fiona je vlasnike pasa upozorila na ksilitol, jedan od najčešćih zaslađivača u žvakaćim gumama i bombonima bez šećera. Ksilitol može izazvati zatajenje jetre i smrt u pasa. 

Snimka sa savjetima veterinarki pregledana je više od 85 milijuna puta, a mnogi korisnici TikToka su u šoku jer im nije palo na pamet da su neke od ovih namirnica otrovne. "Ako je češnjak otrovan, moj pas bi već trebao biti mrtav", "Moji psi stalno žele jesti grožđe", "Nisam imala pojma o avokadu", "Moj psi su valjda napravljeni od čelika", neki su od komentara iznenađenih korisnika. 

Pročitajte više