Veterinarski fakultet objavio upute za šetanje i brigu ljubimaca u vrijeme pandemije

Foto: Unsplash

NA SLUŽBENOJ stranici vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu objavljene su upute Veterinarskog fakulteta, koje se tiču pravilne njege i brige o ljubimcima. Vlasnici su pozvani da se pridržavaju svih uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite te da brigu za svoje kućne ljubimce prilagode propisanim mjerama. Vlasnici se najprije mole da nikako ne napuštaju svoje kućne ljubimce te da se pobrinu za ljubimce starijih i nemoćnih.

"Tijekom šetnje s ljubimcima nemojte se družiti s ostalim vlasnicima, počistite izmet vašega psa te redovito održavajte higijenu ruku. Ako u vašoj blizini poznajete starije osobe koje imaju psa, ponudite im pomoć prilikom šetnje i nabave hrane za ljubimce, uz pridržavanje svih mjera prevencije", stoji u objavi. Također, zamolili su sve osobe koje su u samoizolaciji da ne vode svoje kućne ljubimce u šetnju te da s njima ne odlaze u trgovine za kućne ljubimce ili veterinaru.

Ukoliko vlasnik dozna da će morati biti u samoizolaciji, savjetuje mu se da unaprijed dogovori skrb za ljubimca kako bi se izbjegao svaki kontakt moguće zaraženog s ljubimcem, ali i s drugim ljudima. Mnoge ustanove koje pružaju veterinarske usluge, uključujući Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ograničile su svoj rad samo za hitne slučajeve, stoga se vlasnici ljubimaca mole da budu oprezni te da izbjegavaju potencijalne opasnosti.

"Tijekom šetnje uvijek nadzirite pse i vodite ih na povodniku, ne dopuštajte im da tijekom šetnje konzumiraju hranu, vodu i strane predmete kao ni da dolaze u kontakt s divljim životinjama. Nastojte spriječiti da se taru o vanjske površine i predmete. Nemojte hraniti ljubimce ostacima vaše hrane i hranom za ljude te držite kante za smeće pokrivenima. Koristite zaštitu od vanjskih i unutarnjih nametnika te u dogovoru s veterinarom nastavite davati propisanu terapiju. Preporučujemo da psima, ako je potrebno, nakon šetnje operete šape sapunom i vodom, uz obvezno obilno ispiranje i sušenje ručnikom. Naravno, ne zaboravite i na svoje ruke. Posebno naglašavamo da upotreba različitih sredstava za čišćenje i dezinficijensa na psećim šapama može uzrokovati nadražaj i upalu kože, ali i dišne i probavne smetnje, čemu često svjedočimo ovih dana", naglasili su u svojoj obavijesti.

Kućne ljubimce veterinari primit će samo ako je situacija ozbiljna i hitna, a u to spadaju - povraćanje i proljev koji traju dulje od 24 sata ili se pojavljuju uz opću slabost; traume; poteškoće s disanjem; naprezanje prilikom mokrenja; otrovanje; proširenje i zavrnuće želuca (nadimanje psa, često s neproduktivnim pokušajima povraćanja); problemi tijekom porođaja; epileptični napadaji; kolaps ili gubitak svijesti; hitna oftalmološka stanja i jake alergijske reakcije. No prije nego što odete veterinaru, najprije ga kontaktirajte telefonom te se pridržavajte svih novih pravila nastalih zbog pandemije.

Pročitajte više