VIDEO Ove mačke zovu i krpenim lutkama. Saznajte zašto

123rf.com

RAGDOLL mačke su prekrasne i divne ljubimice. U doslovnom prijevodu Ragdoll znači krpena lutka, a ove mačke su ime dobile zbog načina na koji se bezbrižno i potpuno opuštaju na nečijim rukama.

Ove mačke su porijeklom iz Amerike gdje su se počele uzgajati prije više od 50 godina. Nastale su miješanjem bijele perzijske mačke bez rodovnice, svete birme i burmanske mačke. Dolaze u četiri osnovne boje: čokoladnoj, plavoj, lila i crnoj, no mogu biti i crvene, kremaste ili dvobojne. 

Karakteristične su po upečatljivim plavim očima i svijetloj dlaci, mekanoj kao svila. Spadaju u skupinu većih mačaka, a mogu težiti i do 9 kilograma. Svoju snažnu građu i miran karakter naslijedile su od perzijske mačke, a od svete birme oznake na glavi, nogama i repu.

Ragdoll mačke su mirne i nježne naravi što ih ujedno čini i idealnim kućnim ljubimcem i za obitelji s malom djecom. Vrlo su poslušne i pitome, lako se prilagođavaju okolini i dobro se slažu s drugim ljubimcima. Za ove mačke se smatra da imaju veliku toleranciju na bol, no to baš i nije točno.

One su itekako osjetljive, no zbog mirne naravi i poslušnosti su otpornije na stres. Ova nježne i elegantne mačke uživaju u društvu, maženju i češkanju, a razlog zbog kojeg se mogu toliko jako opustiti na rukama je ogromno povjerenje koje imaju u svoje vlasnike. Ako ste ljubitelj velikih maznih mačaka, Ragdoll mačke su idealne za vas. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više