Više od 100 pasa iz romskih naselja je sterilizirano. Pomozite im da pronađu sretan život

Volonteri

PROJEKT kastracije pasa u romskim naseljima Međimurja je počeo. Volonteri i djelatnici azila su zajedničkim snagama uredili ogroman prostor kako bi mogli prihvatiti pse koji trebaju sterilizaciju i kastraciju.  

Samo u tri dana operirano je skoro 100 pasa, ali postoji jedan veliki i tužan problem. Azil Čakovec nema kapacitet da ostavi te pse kod sebe u skloništu i oni moraju biti vraćeni nazad u romska naselja.

Predsjednica azila Aleksandra Hampamer apelira na sve ljude dobre volje da pruže privremeni smještaj tim psima ili još bolje da ih udome. Povratak na mjesto gdje su bili zanemareni nikako nije dobar i ti psi svakako zaslužuju sreću i kvalitetan život.

Evo što je Aleksandra napisala u svom statusu:

"Stigli su... predivni psi iz romskog naselja. Projekt je počeo, sutra počinju operacije. Ovu noć neću spavati... ne zato što sam sretna da je konačno počelo nešto za što se borimo 2,5 godine nego zato što ne mogu zaboraviti njihove oči, nego zato što ne mogu zaboraviti muk koji me dočekao kad sam ušla među njih u stacionar.

Oni su spavali, oni su odmarali, prvi put valjda u životu na čistom, tihom i mirnom mjestu. Očekivala sam lavež, očekivala sam koškanje, očekivala sam da će htjeli pobjeći iz kaveza pa smo kaveze dodatno učvršćivali, ali dočekao me muk, duboki, teški, strašan muk.

I spoznaja da se oni poslije operacija (osim rijetkih sretnika) vraćaju natrag gdje će opet biti prepuni krpelja, buha, Demodexa, šuge... gdje će živjeti jadan život ničijeg psa.

I sad mi ne preostaje ništa drugo nego da se nadam da će barem netko vidjeti nekog i odlučiti ga udomiti, uzeti na privremeno. Ljudi, treba nam tako malo da napravimo tako mnogo. Treba nam 3000 domaćinstava koje bi preuzele po jednog psa na privremenu skrb do udomljenja."

Ovim putem apeliramo na sve ljude dobre volje da se uključe u ovaj projekt i pomognu psima iz romskih naselja na bilo koji način. Zajedno smo jači i vjerujemo da se može dogoditi čudo i da svih 3000 pasa iz romskih naselja neće više nikada znati što je tuga, usamljenost i bol. Sve informacije možete dobiti na Facebook stranici Azil Čakovec

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom clanku vezanom uz kucne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više