Vuk i vučica spašeni u Splitu pridružili se servalu iz Gorskog kotara. Lijepo im je

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Afrička mačka serval, koja je početkom godine uhvaćena u Gorskom kotaru, dobila je novu nastambu u azilu za životinje u Ruščici. Miša sad uživa u hotelu s pet zvjezdica, kako kaže Mirko Milec, vlasnik ZOO-a u kojem je afrička mačka pronašla svoj novi dom.

Uz nju, novi stanovnici tog ZOO-a su i vuk i vučica spašeni iz nehumanih uvjeta u kojima ih je držao splitski psihijatar.

Afrička divlja mačka

Podsjećamo, Bojan Šurina iz Prezida u siječnju je snimio nesvakidašnju životinju pokraj ceste u mjestu Mrzla Vodica u Gorskom kotaru. Video je prikazivao veliku mačku točkastog uzorka na krznu kako hoda pokraj puta. Ista je vrsta snimljena i kod Turopolja 2019. godine.

Životinja je zatim smještena u Centar za zbrinjavanje zaštićenih životinja u privatnom zoološkom vrtu Mirka Mileca u Ruščici.

"Preko čipa koji smo očitali došli smo do uzgajivača. Mačka je iz legalnog uzgoja u Švicarskoj, bila je registrirana i od tamo je legalno prodana u Njemačku. Tamo je prodana jednoj gospođi koja je imala prebivalište i u Opatiji i u Njemačkoj. Njoj se 2018. na društvenim mrežama gubi trag", rekao je Branimir Reindl, doktor veterinarske medicine iz Zagreba, za Pixsell.

Serval je poznat po tome što može skočiti i do 3 metra da bi uhvatio pticu u letu. Široko je rasprostranjen u podsaharskoj Africi, živi u savanama, suhim travnjacima, na rubovima tropskih kišnih šuma, čak i na planinskim područjima. Nije prisutan u pustinjama i vlažnim tropskim šumama. Hrani se zečevima, krticama, žabama, vjevericama...

Ova vrsta nije ugrožena jer je široko rasprostranjena.

Pročitajte više