Zagonetka je riješena: Zašto psi obožavaju loviti svoj rep?

Foto: Shutterstock

PSE često možemo vidjeti kako beskrajno jure za vlastitim repovima. Ali zašto?

Postoji nekoliko mogućih razloga za takvo ponašanje, kao i načina kako ga spriječiti, rekli su stručnjaci za Live Science.

Štenci i mlađi psi mogu jednostavno loviti vlastiti rep iz zabave. Osobito štenci možda još ne shvaćaju da su njihovi repovi zapravo dio njihovih tijela, tvrde stručnjaci iz bolnice za životinje Schertz u Teksasu.

Jedan od razloga je i dosada

Dosada može biti još jedan razlog, posebno kada su psi dugo sami. "Kad god pas nije zabavljen ili se nije u potpunosti istrčan, ima potencijala da mu bude dosadno", rekao je za Live Science Russell Hartstein, savjetnik za ponašanje pasa i osnivač Fun Paw Care u Los Angelesu.

Za pse koji trče u krug jer im je dosadno, jednostavno rješenje može biti igranje ili šetnja. Većina pasa radije bi ganjala loptu nego vlastiti rep, primjećuju iz bolnice za životinje u Los Angelesu.

Drugi razlog zbog kojeg psi mogu juriti za svojim repom je traženje pažnje. "Vlasnik psa možda je nagradio takvo ponašanje smijanjem ili riječima "dobar dečko", rekao je Hartstein. Kako biste obuzdali jurenje za repom, ignorirajte takvo ponašanje dok psu pridajete zdravu količinu pažnje, kažu iz Schertz bolnice za životinje. 

Traženje pažnje

Određene pasmine pasa sklone su hvatanju vlastitog repa. Na primjer, bulterijeri i njemački ovčari "dobro su poznati po osjetljivosti na kompulzivna ponašanja kao što je jurnjava za repom", rekao je Hannes Lohi, genetičar sa Sveučilišta u Helsinkiju, za Live Science.

Nažalost, brojne fizičke bolesti povezane su s lovljenjem repa. Ozljeda repa, svrbež zbog crijevnih parazita ili buha; zahvaćene analne žlijezde; ili alergije na hranu mogu uzrokovati da pas liže, grize ili lovi svoj rep, prema bolnici za životinje Schertz. Ako psi iznenada počnu loviti ili gristi svoje repove, njihovi bi vlasnici trebali zakazati posjet svom veterinaru, napominju.

Neurološki poremećaji

Konačno, lovljenje repa može biti povezano s neurološkim poremećajima, kao što je pseći kompulzivni poremećaj, pseća verzija opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

U studiji iz 2012. Lohi i njegovi kolege istraživali su 368 pasa iz četiri pasmine poznate po lovu na rep. Ponašanje obično počinje u dobi od 3 do 6 mjeseci, pri čemu gotovo polovica pasa koji jure za repom pokazuju druge vrste kompulzija, kao što je koračanje u ponavljajućim obrascima, više nego obični psi.

"Zanimljivo je da su psi koji su dobivali dodatke prehrani, posebice vitamine i minerale, manje hvatali rep u usporedbi s psima koji nisu dobivali nikakve dodatke", rekao je Lohi. "Kastrirane ženke su manje lovile rep, što ukazuje na utjecaj hormona na lovljenje repa." Osim toga, u usporedbi s psima koji nisu jurili za repom, lovci na repove često su bili sramežljiviji i ranije su se odvojili od svojih majki, rekao je.

Kako to obuzdati?

Ako je pas inače zdrav, "vježbanje dresure pasa i uključivanje njihovih mentalnih i emocionalnih aspekata u njihov život pomoći će da se zaustavi jurnjava za repovima", rekao je Hartstein. "Nema loše strane više trenirati sa svojim psom i pobrinuti se da bude ispunjen i obogaćen na svaki mogući način."

Natjerati pse da prakticiraju ponašanje koje je nespojivo s lovljenjem repa može pomoći u obuzdavanju takvog ponašanja. "Na primjer, ako se pas naginje pokraj vas, ili ako sjedi ili je u donjem položaju, ili čeka vaše vodstvo, tada neće tražiti da lovi svoj rep", rekao je Hartstein.

Pročitajte više