Zagreb bi mogao dobiti Park kujice Lajke, evo gdje će se nalaziti

Foto: Profimedia

ZELENA površina iza Richterovih nebodera, poznatijih pod nazivom Rakete, u zagrebačkom kvartu Trnje, uskoro bi se mogla preimenovati u Park kujice Lajke.

Prijedlog za preimenovanje neoznačene gradske zelene površine izglasan je na osmoj sjednici Vijeća Mjesnog odbora Cvjetnica 25. siječnja ove godine. 

3. studenog 1957. kujica Lajka postala je prvo biće lansirano u orbitu Zemlje. Lajkina sudbina "svemirskog psa" bila je kratkotrajna i tužna. Pokupljena s ulice, prvo je prozvana Kudrjavka (Kovrčava). Izabrana je među 10 kandidata jer je pokazivala izuzetnu smirenost tijekom ispitivanja. Putnička kabina Sputnika omogućavala joj je ležanje i stajanje.

"Ne znamo nose li još neki park, ulica ili javna površina u Zagrebu i Hrvatskoj ime po životinji, no na ovaj način odajemo počast prvom zemaljskom biću u svemiru, ujedno podsjećajući na sve životinje u povijesti koje su stradale zbog znanosti. Lokacija parka prikladna je i simbolički jer se nalazi uz Slavonsku aveniju iza Rihterovih nebodera, zvanih Rakete, kao simbola odlaska u svemir, a naslanja se i na Gagarinov put, nazvan po prvom kozmonautu u svemiru Juriju Gagarinu", piše na Facebook stranici Trnje je naše.

Vijest je obradovala mnoge Zagrepčane pa tako sada predlažu da se u park omogući i ulaz psima, da se postavi i kip Lajke te osmisli sprava nalik svemirskom brodu u kojoj bi se djeca mogla igrati astronauta.

Pročitajte više