Zanimljive činjenice o lavovima koje sigurno niste znali

Foto: Pixabay

Znamo da su lavovi kraljevi džungle i da su simbol divljeg život u Africi, ali ono što ne znamo je da su ove divlje mačke podjednako šašave kao i naše kućne mačke. AFK Travel vam predstavlja čudne činjenice koje vjerojatno niste znali o lavovima.

Oštri zubi nisu jedina stvar koja lavove čini opasnim

Ako tražite Freddyja Kruegera u pravom životu, to su lavovi. Česta je zabluda da lavovi svojim čeljustima onesposobljavaju svoj plijen, ali lavovi to ipak rade svojim kandžama. One su nevjerojatno oštre i najmanji ubod može duboko ozlijediti plijen. Sigurno vam se događalo da vas pri igri mačka slučajno ogrebe i da vas to zaboli. E sad zamislite da su njeni nokti deset puta veći. Snažni su, zar ne?

Oni žive u matrijarhatu

Kada pogledate mužjake i njihove snažne grive, pomislili bi da oni održavaju čopor. Zapravo, ženke su te koje love i podižu mladunčad. Mužjaci su najčešće lijeni i tromi. Svoje dane provode izležavajući se na suncu dok ženke idu u lov kako bi osigurale plijen za obitelj. Ženke cijeli život provedu u jednom čoporu, dok mužjaci kada odrastu ostavljaju prvobitni čopor i osnivaju svoj.

Znate li tko je lavu najveći neprijatelj?

Najveći neprijatelji lavova su lovci. U prošlom stoljeću smanjili su populaciju ovih divljih mačaka s 200.000 na 20.000. Međutim, kada govorimo o njihovom najvećem neprijatelju u divljini, to nije još jedan divovski sisavac s oštrim zubima. Lavovi će se radije boriti sa slonom ili krokodilom, nego ući u sukob s bodljikavim prasetom. Razlog zbog kojeg se lavovi boje ove sićušne životinje njene su bodlje. Kada se lavovi nabodu na oštre bodlje ovog malog praseta, moraju priznati poraz. Druga životinja od koje se lavovi boje je medojedni jazavac. Ne dajte da vas zavara njihova veličina, medojedni jazavci imaju brutalnu metodu s kojom mogu pobijediti lava u borbi. Oni jednim ugrizom mogu kastrirati lava, njihova savršena veličina omogućava im da se vrlo lako nađu ispod snažnog predatora.

Koja džungla?

Svi znamo za pjesmu koja kaže: U džungli, snažnoj džungli, večeras lav spava. Znate što? Lavovi ne žive u džungli. Oni žive u ravnici i u savanama. Ovu zabunu napravio je rođeni Indijac Rudyard Kipling, tvorac priče Knjiga o džungli. Vjeruje se da je zabuna nastala zbog jezične barijere jer se na hindskom jeziku tigrovi u indijskim džunglama također nazivaju lavovima.

Lavovi trče samo pravocrtno

Lavovi u našoj mašti vjerojatno kroz travu trče u cik-cak smjeru kako bi ulovili zebru za večeru. Međutim, lavovi ne mogu trčati u stranu niti da naglo promijene pravac. Ako njihov plijen naglo promijeni pravac kretanja, lav će trčati ravno nekoliko sekundi prije nego što okrene tijelo u drugom pravcu da bi ponovno nastavio trčati pravocrtno. Ovo objašnjava zašto lavovi tajno vrebaju plijen kako bi mu prišli što bliže prije nego što ga napadnu.

Lavovi ne mogu pomicati oči (barem ne potpuno)

Jedina stvar koju lav može raditi očima je treptanje. Ako žele pogledati u nešto, oni okreću cijelu glavu kako bi bili u stanju vidjeti što žele. Ono što je dodatno zanimljivo je da su njihove zjenice tri puta veće od ljudskih.

Pročitajte više