Životinja kojoj je prijetilo izumiranje više nije ugrožena

Foto: Shutterstock

Vrsta risa koja živi u izoliranim područjima Španjolske i Portugala oporavila se od skorog izumiranja, a populacija odraslih jedinki porasla je više od deset puta od početka ovog tisućljeća, piše Reuters. Stručnjaci za divlje životinje oporavak iberijskog risa karakteriziraju kao nevjerojatan. U eri izumiranja, u kojoj vrste nestaju brzinom neviđenom u 10 milijuna godina zbog klimatskih promjena, onečišćenja i gubitka staništa, ovaj je trend iznimka.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN), koja na svojem 'crvenom popisu' nekoliko puta godišnje kategorizira vrste prema razini rizika s kojima se suočavaju, u četvrtak je iberijskom risu snizila rang s "ugroženog" na "ranjivog".

Dok iberijski ris dijeli žute oči i kratki, crni, zdepasti rep s drugim vrstama iz roda risova, od ostalih je mnogo manji i ima prepoznatljivu crnu dugu "bradu". Godine 2001. bile su samo 62 odrasle jedinke rasprostranjene po mediteranskim šumama, no do 2022. populacija je skočila na oko 648, kažu iz Unije.

Danas je populacija porasla na više od 2000 jedinki, u koje se broje i mladi i odrasli risovi diljem nekoliko tisuća kilometara stjenovitih planinskih područja i dolina.

Francisco Javier Salcedo Ortiz, koordinator projekta LIFE Lynx-Connect, koji je vodio akciju očuvanja iberijskog risa, nazvao je to "najvećim oporavkom neke vrste mačaka ikada postignutim akcijom očuvanja". Pohvalio je niz aktera, uključujući zemljoposjednike, poljoprivrednike, lovce te Europsku uniju za financijsku i logističku potporu.

Međutim, iz IUCN-a upozoravaju da dobici mogu biti poništeni. Prijetnja risovima su bolesti domaćih mačaka i bolesti među europskom populacijom kunića kojima se risovi hrane, kao i krivolov i smrt na prometnicama. IUCN sljedećeg tjedna objavljuje novi, širi 'crveni popis', koji se smatra barometrom bioraznolikosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.