Životinje koje sklapaju prijateljstva za cijeli život

Foto: Instagram

POSTOJE životinjske vrste koje sklapaju dugoročna prijateljstva, od kojih neka znaju trajati i cijeli život. 

Jedno istraživanje u Engleskoj pokazalo je da pojedine krave formiraju bliska, čak i najbolja prijateljstva s drugim kravama s kojima provode dane na pašnjacima. Kada se krava odvoji od krave za koju je vezana kao što je čovjek vezan za svog najboljeg prijatelja, onda razina njenog stresa počne rasti, što utječe i na količinu mlijeka koje krava daje.

Također, prijateljstvo je zabilježeno i kod šišmiša, i to kod ženki ove vrste. Istraživači su otkrili da ova prijateljstva mogu trajati godinama, a ponekad i cijeli život. Tijekom jednog znanstvenog promatranja zabilježeno je da je ženka šišmiša u više navrata zagrlila i njegovala drugu, trudnu ženku.

Primijećeno je da slonovi, u divljini ili u zoološkim vrtovima, formiraju bliska, ponekad doživotna prijateljstva s drugim slonovima. Oni jedu zajedno, zajedno se kupaju i pokazuju svoju ljubav tako što grle svoje prijatelje prebacujući uši i surlu preko njihovih glava. 

Čimpanze koje su prijatelji uglavnom rade ono što rade i ljudi, dijele hranu, odmaraju se zajedno, promatraju svoje okruženje i timare jedno drugo. Čimpanze jednako timare jedna drugu tijekom dana, a to je pokazatelj da će njihovo prijateljstvo dugo trajati. Studije su dokazale da prijateljstva muških čimpanzi traju oko sedam godina, a neka čak i cijeli život. Kada dožive veliki stres, čimpanze traže utjehu i sigurnost u svojim prijateljima čimpanzama, a one ih tad maze, grle i izražavaju suosjećanje.

Prijateljstva među ženskim dupinima vrlo su slična kao kod žena koje zajedno izlaze u noćni provod. Ženke dupina štite svoje prijateljice od mužjaka koji se pokušava pariti s njima, kao i od morskih pasa i drugih predatora, pokazalo je jedno istraživanje.

Također, prijateljstva muških dupina su slična muškim prijateljstvima. Kreću se u skupinama po dvojica ili trojica, a svrha njihovog zajedničkog kretanja je ta da pomognu jedan drugome osvojiti ženku. 

Pročitajte više