Zbog ovog videa Cesara Millana sumnjiči se za zlostavljanje životinja

 Foto: YouTube screenshot

PROTIV Cesara Millana, najpoznatijeg televizijskog "šaptača psima" na svijetu pokrenuta je istraga koja treba utvrditi je li prilikom snimanja vlastitog showa zlostavljao životinje?!

Istraga je pokrenuta nakon emitiranja epizode u kojoj "šaptač psima" resocijalizira Simona, mješanca francuskog buldoga i terijera koji ima problema u ponašanju. Konkretno, prije nego je posjetio njegovu "školicu za pse" u Kaliforniji Simon je ubio dvije svinje, koje je netko držao kao ljubimce.

Kako bi novi susret sa svinjama psu ostao u lijepom sjećanju, što bi kako Cesar navodi bio dobar temelj za njegovu resocijalizaciju Simona je pod svojim nadzorom odlučio upoznati s dvjema svinjama.



Stvari su međutim izmaknule kontroli jer je i Cesar Millan izgubio kontrolu nad svojim "učenikom" koji je krenuo u novi napad na svinje, pritom jednu ozlijedio - odgrizavši joj komad uha.

Od kalifornijskih vlasti uznemireni gledatelji zatražili su da protiv Cesara Millana pokrenu istragu i utvrde radi li se u ovom slučaju o zlostavljanju životinja.

Osim običnih ljudi oglasili su se i stručnjaci za školovanje pasa, poput Jima Crosbya koji smatra kako se ovaj primjer prema kalifornijskim zakonima, čak ako se radio o nenamjernoj situaciji može tretirati kao poticanje na borbe životinja.

LA County Animal Control (nešto slično kao vet. inspekcija u Hrvatskoj) nakon svega navedenog pokrenuo je istragu.

Osim vlasti, pod pritiskom javnosti oglasila se i Nat Geo Wild, televizija koja emitira Cesarov show. Navode kako slučaj treba gledati u širem kontekstu, pritom misleći kako je na kraju epizode Simon doveden u red, zbog čega nije morao biti eutanaziran i odvojen od svoje vlasnice.

To što je prilikom snimanja stradala druga životinja Cesaru niti televizijskoj kući očito nije važno. 

Pročitajte više