ZNANSTVENICI POTVRDILI Psi razumiju što i kako im govorimo!

Foto: 123rf.com

ONO što vlasnici pasa znaju odavno nedavno je dobilo i službenu potvrdu - psi razumiju ono što im govorimo, pritom obrađujući informacije i dajući im smisao na sličan način kako ih obrađuju ljudi.

Lijeva polutka mozga obrađuje riječi, dok je desna zadužena za obrađivanje intonacije kojom se riječi izgovaraju. Nakon što obje polutke obave svoj posao pas tek tada donosi zaključak ima li izgovoreno smisla ili ne.

Primjerice, ako psu kažete da je dobar, ali neutralnom ili negativnom intonacijom on će razumjeti što ste mu rekli, ali i znati da pritom vjerojatno niste iskreni! Sukladno tome će i reagirati.

S druge pak strane ako mu kažete da je dobar, pritom koristeći veselu intonaciju pas će znati da ste iskreni i nagraditi će vas u najmanju ruku mahanjem repa.

Da bi došli do tog zaključka znanstvenici sa Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti proveli su istraživanje u koje su uključili 13 pasa, istreniranih da mirno leže u MRI uređaju kojim im je skeniran mozak.

Konkretno, pomoću njega pratili su kako pseći mozak reagira na riječi koje im je izgovarala njihova trenerica.



Osim već poznatih riječi hvale na koje su psi naviknuli, slušali su i potpuno neutralne riječi za koje su istraživači vjerovali da su za pse besmislene. Svaku izgovorenu riječ pas je čuo u veseloj i neutralnoj intonaciji.

Slična istraživanja već su provođena, ali ovo je prvo koje je uključivalo mjerenje moždanih aktivnosti uređajem za skeniranje mozga.

U videu pogledajte kako je istraživanje provedeno!

Pročitajte više