Znanstvenici stavili minijaturne "ruksake" na rijetku vrstu kornjaša

Foto: Shutterstock

Znanstvenici su stavili minijaturne "ruksake" na rijetku vrstu kornjaša koja se može pronaći u dijelovima kišnih šuma umjerenog pojasa, kako bi proučavali njihovo kretanje u sklopu istraživanja koje bi moglo pomoći u njihovom očuvanju.

Istraživači sa Sveučilišta u Exeteru surađivali su s organizacijom Woodland Trust u proučavanju modrog trčka, neuhvatljivog insekta koji se može pronaći u jugozapadnoj Engleskoj, o kojemu se malo zna.

Tim je pažljivo postavio radio tragače, koji izgledaju poput malih ruksaka, na 36 insekata kako bi bilježio njihove dnevne kretnje u raznim šumama diljem Dartmoora. Otkrio je da su neki kornjaši bili brži i pustolovniji tragači za hranom od drugih, a neki se više dana nisu vraćali u svoju bazu. Istraživanje je pokazalo da je jedan kornjaš u noći prešao kilometre u potrazi za hranom i partnerom.

Istraživači koje su predvodili dr. Nick Royle i Brogan Pett, rekli su da bi istraživanje moglo pružiti "bitan" uvid u to kako Woodland Trust i drugi borci za zaštitu prirode mogu zaštititi i obnoviti ova rijetka staništa s obzirom na klimatske promjene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.