Znanstvenici uspješno klonirali tvora koji je uginuo prije 33 godine

Foto: Twitter

CRNONOGI tvor, poznat i kao lovac na prerijske pse, smatra se ugroženom vrstom. 1981. godine na ranču u Wyomingu pronađeno je sedam jedinki te vrste. Sedam godina kasnije, nakon smrti tvora koji se zvao Will, zamrznute su njegove stanice jer je DNK tehnologija bila dovoljno razvijena da se to može učiniti.

Prije nekoliko dana rođena je Elizabeth Ann pomoću smrznutih stanica uzetih od Willa prije 33 godine.

Ovaj slatki mali tvor postao je prva klonirana ugrožena američka vrsta. To označava revolucionarni korak u oporavku ugroženih vrsta.

"Rođenje Elizabeth Ann moglo bi pomoći u rješavanju genetskih prepreka s kojima se suočavaju mnoge ugrožene divlje životinje", objavila je organizacija Fish And Wildlife na Twitteru.

Elizabeth Ann neće biti puštena u divljinu, već će biti odgajana u Nacionalnom centru za zaštitu životinja u Coloradu kako bi je istraživači mogli nastaviti proučavati.

Iz Centra su objasnili da se za ovu vrstu jedno vrijeme smatralo i da je potpuno izumrla, a sada je na popisu ugroženih vrsta.  

"Ovo je istraživanje još uvijek u ranoj fazi, a znanstvenici i dalje pomno prate mogućnosti za održivost i druga dostignuća. Elizabeth Ann i njezina surogat majka drže se odvojeno od ostalih rasplodnih tvorova, a ona će živjeti u Centru kako bi bila završena dodatna istraživanja", objasnili su iz Centra. 

Pročitajte više