Znate li zašto se mačke rijetko pojavljuju u filmovima i serijama?

Screenshot: Youtube

JESTE li se ikad upitali zašto većina likova u televizijskim serijama nema mačku za kućnog ljubimca? Jedan holivudski scenarist otkrio je razloge za to.

Michael Jamin, koji ima više od dva desetljeća iskustva kao televizijski scenarist i producent, otkrio je na svom TikToku zašto su mačke rijetki kućni ljubimci u serijama. Jamin je radio na serijama kao što su King of the Hill, Wilfred i Tacoma FD, a njegovo znanje o televizijskim mačkama dolazi iz vremena dok je bio izvršni producent sitcoma Maron, s komičarom i podcasterom Marcom Maronom u glavnoj ulozi.

Kako je Jamin objasnio u svom viralnom videu, Maron je poznat po tome što posjeduje nekoliko mačaka, pa su on i drugi scenaristi htjeli uključiti taj detalj u seriju. Tvorci serije angažirali su "holivudsku dresiranu mačku" za scenu u kojoj je Maron sam jeo lososa u svojoj kući. Ali kada je došlo vrijeme da se to stvarno izvede, stvari su postale komplicirane.

@michaeljaminwriter Why tv characters don’t have cats #maron #marcmaron #trainedcats #screenwriter #screenwriting #tvwritingtips #showrunner #screenwritingtiktok ♬ original sound - Michael Jamin

"Samo smo htjeli završiti scenu s mačkom koja skače na stol. U stvarnom životu, ne možete odmaknuti mačku od stola kada netko jede losos", rekao je Jamin. Međutim, nakon što su započeli snimanje, mačka se ukočila na mjestu. Jamin je rekao da je izgledala potpuno izbezumljeno zbog tišine tijekom scene te joj je trebalo oko sat vremena da skoči.

"I to je samo za pet sekundi pred ekranom", dodao je Jamin. Alternativa je, rekao je, bila pustiti mačku da sama slobodno hoda kroz scenu, ali to predstavlja problem kontinuiteta jer ako koriste više snimki iste scene, mačka bi uvijek bila malo drugačija.

Jako je malo poznatih televizijskih mačaka

"Zato ne radimo s mačkama", zaključio je, a brojni komentatori su rekli kako su tek sada primijetili ovaj detalj.

"Nikad nisam primijetio. Ali sada kad razmislim o tome...", "Tako zanimljivo", "Vjerojatno bi funkcioniralo samo u animiranoj seriji", komentirali su pratitelji njegovu objavu.

Postoje, naravno, neke iznimke od Jaminovog pravila o izostanku mačaka. Salem, mačka iz serije Sabrina The Teenage Witch, vjerojatno je jedna od najpoznatijih televizijskih mačaka svih vremena. No nju su često prikazivale lutke. 

Tu je i Pumpkin, koji je glumio Hermioninog mačka Crookshanksa u filmovima o Harryju Potteru, kao i Reggie, mačka koja je glumila Goose u filmu Captain Marvel, a jedna od poznatijih "mačjih uloga" u posljednjih nekoliko godina je ona bezimenog mačka u filmu Inside Llewyn Davis braće Coen. Ipak, psi drže većinu uloga ljubimaca u Hollywoodu.

Pročitajte više