10 činjenica o kultnim glazbenim hitovima koje sigurno niste znali

Screenshot: YouTube

IDEMO na novu rundu manje poznatih činjenica o poznatim pjesmama

Bruce Springsteen - Born in the USA

Prošli smo put spomenuli ovu pjesmu zbog nekima zbunjujuće poruke, a ovaj put zato što je Springsteenov istoimeni album bio prvi komercijalni CD izdan u SAD-u. 

Otis Redding - (Sittin' on) The Dock of the Bay

Nezaboravni zvižduk na kraju jedne od njegovih najpopularnijih pjesama je ubačen sasvim slučajno, nakon što je Otis zaboravio da mora pjevati na završnom dijelu pjesme. Zvučalo je dobro i zadržali su. 

Led Zeppelin - Stairway to Heaven

Ovo je odlična pjesma, ali odlična pjesma koja je previše puta puštena. Štoviše, u sedamdesetima je bila najtraženija pjesma na radijima, a da je izlizana puštanjem mislio je i pjevač Robert Plant koji je jednom obećao tisuću funti radio stanici koja je najavila da je više nikad neće pustiti. 

Sir Mix-a-Lot - Baby Got Back

Ova posveta guzicama unatoč svojoj, za tadašnje pojmove šokantnoj temi, postala je jedna od najpopularnijih pjesama 1992., a s vrha ljestvica skinula ju je samo I Will Always Love You Whitney Houston. 

Ono što možda ne znate jest da je pjesma posvećena guzici Jennifer Lopez. Reper je 2014. za Vanity Fair priznao da ga je inspirirao njezin ples u showu In Living Color. 

Guns N Roses - November Rain

Osim što je jedna od najdužih pjesama koje su se ikada popele na prvo mjesto Billboardove ljestvice, November Rain ujedno je i jedan od najskupljih spotova ikad snimljenih. Naravno, bila je to umotvorina Axla Rosea koji je u to vrijeme snimao samo "epsko bilo što". 

Ukupna cijena spota bila je milijun i 500 tisuća dolara, a snimka koncerta koja se pojavljuje u spotu nije snimljena na koncertu već su angažirali statiste da napune prostor što dijelom objašnjava i zašto su troškovi snimanja toliko narasli. 

Roxette - It Must Have Been Love

Pjesma grupe Roxette nekoliko je puta bila hit. Prvi puta kada je izdana 1987., zatim kada je reizdana tri godine kasnije za potrebe filma Pretty Woman, a nakon toga i kad se pojavila u country i španjolskoj verziji. 

Uglavnom, bila je veliki hit. 

Manje poznati detalj je to da je isprva trebala biti božićni hit, ali su "It's a hard Christmas Day" zamijenili s "it's a hard winter's day", a skratili su i uvod pjesme jer su to tražili producenti filma. Bila je to druga najpopularnija pjesma 1990. nakon Hold On grupe Willson Phillips. 

REM - Everybody Hurts

R.E.M. je bez pretjerivanja jedna od najvećih rock grupa svih vremena, a to su na svu sreću potvrdili i golemim komercijalnim uspjehom.

Njihova "Everybody Hurts" možda nije njihov najveći hit, ali svakako je jedna od popularnijih pjesama koje su snimili. 

Prema anketi iz 2012. je i jedna od najtužnijih pjesama svih vremena i uzela je prvo mjesto Eltonovoj Candle in the Wind u kategoriji "najdepresivnijih pjesama svih vremena."

Billy Ray Cyrus - Achy Breaky Heart

Poznati country pjevač s ovom pjesmom dobio je svoj najveći hit, ali u isto vrijeme osigurao si je i mjesto na listama najgorih pjesama svih vremena. 

Toliko su ga ismijavali da je Cyrus odlučio prihvatiti šale na svoj račun i parodirati se u seriji svoje kćeri, a 2014. snimio je i hip-hop remix u kojem je ugostio repera Buck 22 i imao izvanzemaljce koji twerkaju. 

Aqua - Barbie Girl

Krajem devedesetih Barbie Girl bila je jedna od najpopularnijih i najomraženijih pjesama godine, a među onima koji su je mrzili bili su i proizvođači opjevane lutke, Mattel. 

Štoviše, grupu su odvukli na sud jer tvrdili su da je Aqua prekršila autorska prava tako što su fanove držali u uvjerenju da Mattel stoji iza pjesme. Izdavačka kuća podigla je protutužbu za klevetu, a sud je napravio najpametniju moguću stvar i obje tužbe odbacio. 

Radiohead - Creep

Nije tajna da članovi grupe nisu preveliki fanovi popularnosti svog najvećeg hita. Razlog je vjerojatno to da su fanovi svojevremeno tražili da grupa svira samo tu pjesmu. 

Inače, pjesma je inspirirana djevojkom za koju je Thom Yorke bio zagrijan, ali privukla je pažnju onih koje Yorke ipak nije želio inspirirati. Naime, muškarac koji je služio kaznu za ubojstvo napisao je pismo u kojem je tvrdio da je on "creep" u pjesmi i da su ga glasovi u glavi natjerali na ubojstvo. Nije teško pretpostaviti da se to nije svidjelo članovima grupe. 

East 17 - Stay Another Day

Oni stariji vjerojatno se sjećaju britanskog boy benda koji je svojevremeno žario i palio. 

Njihov veliki hit pokazuje sve što ne valja s glazbenom industrijom. Naime, iako mnogi smatraju da se radi o prekidu, autor pjesme Tony Mortimer pjesmu je posvetio svom bratu koji je počinio samoubojstvo. No, glazbena industrija kakva jest, odlučila je da bi intimnom pjesmom o osobnoj traumi, budući da je izlazila krajem godine, mogli privući i one koji su u božićnoj kupnji, pa su pjesmi dodali zvončiće.  

No, unatoč nekim negodovanjima treba li je uopće tretirati kao takvu, mnogi danas smatraju kako se radi o jednoj od najljepših božićnih pjesama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.