10 holivudskih glumaca za koje nećete vjerovati da nikad nisu dobili Oscara

Foto: Profimedia

SVIJET s nestrpljenjem očekuje vrhunac sezone filmskih nagrada - dodjelu Oscara. Kao i svake godine, priča se i o glumcima koji su glumili u najvećim filmovima današnjice, a nikad nisu osvojili prestižni zlatni kipić, iako su više puta bili nominirani.

Sastavili smo popis od 10 talentiranih glumica i glumaca kojima Akademija nikad nije odala počast kakvu zaslužuju. Tko se sve od poznatih glumačkih legendi nalazi na listi zakinutih Oscarom, možete pročitati u nastavku.

Glenn Close

Close s pokojnim Peterom O'Tooleom drži rekord za najveći broj nominacija bez osvajanja nagrade. Činjenica da 66-godišnja glumica nije osvojila filmsku nagradu neshvatljiva je ako se uzme u obzir da je za Oscar bila nominirana šest puta, a tri puta čak uzastopce.

U 29 godina karijere u kategoriji najbolje glumice osvojila je nominacije za uloge u filmovima Kobna privlačnost, Opasne veze i Albert Nobbs, a od 1983. do 1985. natjecala se u kategoriji najbolje sporedne glumice za uloge u filmovima Svijet prema Garpu, Velika jeza i Prirodno nadaren.

Amy Adams

Iz nekoga razloga karijera Amy Adams postala je sinonim za ideju o osvajanju Oscara. Nakon što se probila filmom Junebug 2005. (što joj je donijelo prvu od šest neuspješnih glumačkih nominacija), nastavila je sa sjajnim izvedbama u filmovima kao što su Doubt, The Fighter i The Master, ali nikada nije osvojila Oscara.

Njezina posljednja nominacija bila je 2019. za biografski film Adama McKaya o Dicku Cheneyju, Vice. Međutim, u dobi od 47 godina još uvijek ima dovoljno vremena da se konačno dočepa zlatnog kipića (ili nekoliko njih).

Tom Cruise

60-godišnji Tom Cruise bio je jedan od najplaćenijih glumaca u Hollywoodu tijekom dva desetljeća karijere. Unatoč tome nominiran je samo tri puta za Oscara, u kategoriji najboljeg glumca za uloge u filmovima Rođen 4. srpnja i Jerry Maguire te u kategoriji najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Magnolija. Oscar nikad nije dospio u njegove ruke.

Sigourney Weaver

Još jedna u nizu s nekoliko nominacija za zlatni kipić je i Sigourney Weaver. 1989. bila je nominirana u dvije kategorije. Nominaciju za najbolju glumicu osvojila je za ulogu u filmu Gorile u magli, a pobjegao joj je i kipić za najbolju sporednu glumicu u filmu Zaposlena djevojka. Akademija nije bila impresionirana ni njezinom izvedbom u filmu Alien 2, kada se natjecala za ulogu najbolje glumice.

Johnny Depp

Markantni 59-godišnji glumac za najboljeg je glumca nominiran tri puta - za uloge u Piratima s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera, filmu San za životom J.M. Barrieja i Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta.

Hugh Jackman

Australski 54-godišnji glumac i producent poznat je po ulogama u blockbusterima poput Australija, Zatočene i X-Men, ali nominaciju za Oscara dobio je samo za ulogu Jeana Valjeana u filmu Jadnici.

Bette Midler

Ikona glumišta, 77-godišnja zvijezda primila je samo dvije nominacije za najbolju glumicu - za uloge u filmovima The Rose i For The Boys. Inače, vlasnica je tri Grammyja, četiri Zlatna globusa, tri Emmyja i posebne nagrade Tony.

Matt Damon

Damon je još jedno od najvećih holivudskih imena koje nikada nije osvojilo Oscara, unatoč tome što je u tri navrata bio blizu. Godine 1998. izgubio je nakon nominacije za Good Will Hunting (iako je uspio pobijediti u kategoriji najboljeg originalnog scenarija). Kasnije su nominacije za Invictus i The Martian uslijedile 2010. i 2016., ali bezuspješno.

Michelle Williams

S četiri nominacije, ali nijednim Oscarom može se "pohvaliti" i Michelle Williams. Njezin talent prepoznat je zahvaljujući filmovima Planina Brokeback iz 2005., Tužna veza iz 2010., Moj tjedan s Marilyn 2011. te Manchester by the Sea 2016. 

Liam Neeson

Kada je 1994. Liam Neeson odigrao ulogu života, onu u Schindlerovoj listi, svi su bili uvjereni da nema tko drugi nego on osvojiti Oscara. No kako život ne piše uvijek bajke, tako se dogodilo i s Neesonom, pa je sa zlatnim kipićem te godine otišao Tom Hanks za ulogu u filmu Philadelphia.

Podsjećamo, objavljene su nominacije za 95. dodjelu najprestižnije filmske nagrade Oscar. Popis nominiranih za Oscara 2023. možete pogledati ovdje. Listu najgorih govora prilikom dodjele Oscara možete pročitati ovdje.

Pročitajte više