10 manje poznatih činjenica o jako poznatim pjesmama

Foto: Press

KRATKO i jasno, idemo dalje. 

Beyonce - Sorry

U ovoj fazi svi jako dobro znaju da je Jay-Z prevario Beyonce i oboje su o toj prevari snimili albume. Jay-Z je odradio svoj pokajnički 4:44, a Beyonce je snimila Lemonade na kojem je progovorila o svom braku, a posebnu je pažnju privukla pjesmom Sorry. 

Prije nego što je bilo opće mjesto, Beyonce je napisala pjesmu o nevjeri i mnogima dala misiju da otkriju tko je "Becky s dobrom frizurom."

Johnny Cash - I Walk the Line

A kad smo već kod nevjere, tu je i jedna od pjesama o vjernosti. Uz sve to, radi se o jednoj od najpoznatijih country pjesama svih vremena. 

Cash se u pjesmi zakleo na vjernost svojoj prvoj supruzi Vivian Liberto, a sam je kasnije priznao da je pjesma više pokušaj da samog sebe natjera na vjernost i odupre se kušnjama. Očekivano, to mu nije pošlo za rukom i od supruge se razveo zbog alkohola, droge i pogađate - nebrojenih prevara.

Prince - When Doves Cry

Svima je na temelju teksta jasno da se radi o ljubavnoj pjesmi, ali mnogi vjerojatno ne znaju o kome je riječ. Naime, pjesmu s njegovog najpoznatijeg albuma, Purple Rain, Prince je posvetio turbulentnoj vezi sa Susan Moonsie, članicom grupe Apollonia 6. 

Pjesma je postala njegov prvi broj 1 na Billboardovoj ljestvici, a nakon smrti, pjesma se ponovno popela na ljestvici, ovog puta do osmog mjesta. 

Sam Cooke - Frankie and Johnny

Ovo je jedna od onih životnih slučajnosti zbog koje su neki fanovi uvjereni da je Sam Cooke u ovoj pjesmi predvidio vlastitu smrt. Pjesma je inspirirana dvjema ženama istog imena koje su u 19. stoljeću ubile svoje muževe. 

Samo godinu dana kasnije, Cookea su života koštale dvije žene. Prvo ga je opljačkala žena koju je odveo u hotelsku sobu (kasnije je tvrdila da ju je pokušao silovati), a nakon što je u pijanom stanju od vlasnice tražio odjeću, ona ga je upucala tri puta i usmrtila ga. 

Neil Young - Helpless

Članovi grupe odlučili su snimiti svoj oproštajni koncert, a Martin Scorsese je od snimke napravio svoj dokumentarac The Last Waltz. Među gostima su bile mnoge zvijezde sedamdesetih, od Boba Dylana i Joni Mitchell do Vana Morrisona i Neila Younga. 

Young je prije koncerta u beku šmrknuo malo kokaina, a tijekom izvođenja pjesme Helpless na snimci su tragovi šmrkanja bili više nego očiti na njegovoj nosnici. 

Njegov mendažer tražio je od Scorsesea da izbaci sporne scene, ali on mu je odgovorio da mu je to baš "rock n roll". No, na kraju su ga ipak uvjerili. 

Budući da nisu imali CGI, prekrili su mu nosnicu crnom točkom koja je lebdila iznad nosa svaki puta kad bi se pojavio. Član Banda, Robbie Robertson, kasnije se našalio da je to bio "najskuplji kokain koji je Young ikad kupio."

The Rollling Stones - Sympathy for the Devil

Stonesi su pjesmu snimili iz perspektive Sotone, a u tekstu se bave temama kao što su rođenje i smrt Isusa, ruska revolucija, Drugi svjetski rat i atentat na Kennedyja. Prva verzija teksta odnosila se na samo jednog Kennedyja, ali tijekom snimanja pjesme, izvršen je i atentat na Roberta Kennedyja pa su tekst promijenili u "Who killed the Kennedys?"

Budući da im je album Their Satanic Majesties Request dao imidž benda koji koketira s okultnim, to su odlučili dodatno istaknuti. Prvi omot albuma trebala je biti slika Jaggera razapetog na križu, ali izdavač im je to zabranio. Nakon toga Jagger i Richards odlučili su dodatno potaknuti spekulacije pa je Jagger tijekom jednog pojavljivanja na TV-u pokazao tetovažu Lucifera, a Richards je za Rolling Stone izjavio da bi svi trebali isprobati Sotonu. 

Elton John - Rocket Man

Neki su vjerovali da pjesma govori o drogama, drugi da je odgovor na Bowiejevu Space Oddity, ali autor Bernie Taupin rekao je da je pjesmu inspririrala kratka priča Raya Bradburyja: "Priča je govorila o tome da će u budućnosti posao astronauta postati uobičajen. Svidjela mi se ta ideja pa sam o tome napisao tekst". 

Godinama kasnije John je priznao da nije imao pojma da je to bila inspiracija za pjesmu. Možda je i on mislio da je o drogama. 

Billy Joel - Piano Man

Joelova najpoznatija pjesma inspirirana je pravim događajem i stvarnim ljudima koje je upoznao radeći kao svirač u baru. 

Preciznije, 1972. Joel je smatrao da treba odmor od New Yorka i izdavača s kojima je bio u svađi pa je preselio u Los Angeles. Međutim, budući da je još uvijek bio pod ugovorom, zaposlio se kao svirač u barovima i restoranima gdje je nastupao pod imenom Bill Martin. 

Ljudi koje je tamo upoznao završili su kao likovi u pjesmama, ali Joel nije očekivao da će pjesma postati toliki hit: "Bio sam šokiran i posramljen kad je postala hit. No, moje su pjesme kao moja djeca pa sam pomislio da je to klinac koji je uspio." 

Soul Asylum - Runaway Train

Da video spot može imati stvarnu funkciju dokazao je bend Soul Asylum koji je snimio spot za svoj hit Runaway Train. No, umjesto klasično rock spota, odlučili su snimiti video s imenima i fotografijama nestale djece. 

Njihov izdavač prvo nije želio takav spot, ali na kraju su popustili. Osim slika i imena, ostavili su i kontakt broj. Postojale su verzije za Ameriku, Kanadu i Englesku. 

Da stvar bude bolja, od 36 klinaca koji su se pojavili u spotu, 25 ih je pronađeno, a bend je pokazao da glazba u rijetkim trenucima može imati stvaran utjecaj u svijetu, a ne samo apstraktni klišej "glazba mijenja svijet" koji se neprestano ponavlja. 

Norman Greenbaum - Spirit in the Sky

Pjesmu ste čuli milijardu puta i vjerojatno nemate pojma niti tko ju pjeva niti kojoj eri pripada. 

Uglavnom, autor je Norman Greenbaum i tekst za svoj veliki hit napisao je 1968. za samo 15 minuta. Postala je instant hit i otada se pojavila u hrpetini reklama, filmova i serija. 

Greenbaum je za NY Times izjavio da zaradi najmanje 10 tisuća dolara svaki puta kada je netko iskoristi u bilo kojem mediju. 

"Nije da sam se od nje obogatio, ali zbog te pjesme ne moram više nikada raditi. Stoga, živim ugodan život", rekao je.

Pročitajte više