10 manje poznatih stvari o veoma poznatim pjesmama

Foto: Profimedia

EVO nas ponovno s novom dozom klasika. 

Justin Timberlake - Cry Me a River

Justin Timberlake posljednjih godina dobiva sve više kritika osjetljivijeg dijela slušateljstva koji je s godinama odmaka dobio novu perspektivu na odnos s kojim nemaju apsolutno nikakve veze - onaj između Justina i Britney.

Mnogima se danas ne sviđa to što ju je Justin u svom hitu iz 2002. prikazao kao negativku, što je pojačalo postojeću kritiku pjevačice u medijima. 

No, mnogi zaboravljaju da je Britney imala i vlastitu pjesmu Everytime u kojoj mu je odgovorila. Jedan-jedan.

Neil Diamond - Sweet Caroline

Mnogi vjeruju da je pjesma posvećena Carline Kennedy, koju je Diamond vidio na naslovnici časopisa LIFE, ali pjevač je rekao da ju je inspirirala njegova supruga Marcia. 

U pjesmi joj je izrazio svoju ljubav i divljenje, a Sweet Caroline postala je ogroman hit diljem svijeta. 

Alanis Morrisette - You Oughta Know

Jagged Little Pill jedan je od najboljih albuma devedesetih, a oko hita You Oughta Know godinama su se raspredale priče iako je općeprihvaćeno da je pjesma posvećena njezinom bivšem, zvijezdi serije Puna kuća Daveu Coulieru. 

Coulier se čak osvrnuo i na stih "I hate to bug you in the middle of dinner" za koji kaže da mu je zazvučao jako poznato: "Kad me nazvala, rekao sam joj da sam baš usred večere, a kad sam čuo pjesmu, znao sam." 

Ipak, dodao je i da nije siguran je li pjesma u potpunosti o njemu jer ne želi biti lik iz pjesme jer mu djeluje kao "potpuni šupak".

Sama Alanis nikada nije potvrdila da se radi o njemu, a dodala je i da joj je jako zanimljivo da se još šest osoba prepoznalo u pjesmi: "Intrigira me misao da je šest osoba preuzelo zasluge. Što se mene tiče, ne bih baš voljela biti osoba o kojoj je pjesma. Ako već moraš izabrati pjesmu, ne bih izabrala onu u kojoj me se opisuje kao šupčinu."

Lori Lieberman - Killing Me Softly

Pjesma nastala 1971. inspirirana je odlaskom pjevačice na koncert Dona McLeana, gdje je bila toliko oduševljena izvedbom pjesme Empty Chairs da je o tome napisala pjesmu. 

Njezina verzija bila je relativno uspješna, ali globalni uspjeh postigla je tek obradom Roberte Flack, a onda i verzijom Fugeesa desetljećima kasnije. 

Leonard Cohen - Suzanna

Cohen je plesačicu Suzanne Verdal upoznao ranih šezdesetih u Montrealu, gdje su se sprijateljili i postali nerazdvojni iako je njihov odnos bio platonski, što je u intervjuu iz 2006. i potvrdio. 

Pjesma je nastala kao rezultat njegove fascinacije i osjećaja duboke povezanosti sa Suzanne, a tekst istražuje teme kao što su ljubav, duhovnost i složenost ljudskog odnosa. 

Madonna - True Blue

Jedna od njezinih najpoznatijih pjesama s istoimenog trećeg albuma posveta je njezinom tadašnjem suprugu, glumcu Seanu Pennu s kojim je imala strastvenu, ali turbulentnu vezu (blago rečeno). 

U tekstu govori o svojoj privrženosti i vjernosti te dubokoj povezanosti s Pennom. Naravno, ono što je uslijedilo daleko je od materijala za ljubavnu pjesmu, ali o tome neki drugi put. 

John Lennon - How Do You Sleep

Nije tajna da odnos između dva glavna člana Beatlesa nije bio najbolji nakon razlaza, a to se ponekad osjetilo u pjesmama. 

Lennon je snimio pjesmu How Do You Sleep at Night koja je bila odgovor na McCartneyjev drugi album Ram u kojem se u par stihova osvrnuo i na Lennona. U intervjuu za Playboy McCartney je rekao: "Bila je to jedna mala referenca na njega jer je u to vrijeme stalno popovao." 

Lennon je pak u pjesmi vrlo otvoreno kritizirao Paula, umanjivao njegov utjecaj u bendu, dodao da je Yesterday jedino što je napravio, a referirao se i na teorije zavjere da je pravi Paul mrtav. U svađu su se uključile i supruge pa je Yoko poticala priče da je McCartney bio manje bitan u bendu, a Linda McCartney govorila je da su John i Yoko klaunovi. 

Iako je više puta potvrdio da je pjesma o njemu, Lennon je kasnije smekšao svoju priču i rekao: "Ne radi se o Paulu, nego o meni. Napadam samog sebe, ali žao mi je da ljudi to povezuju. Na kraju smo bitni samo on i ja, a on i ja smo u redu." 

REM - What’s the Frequency, Kenneth?

Priča iza ove pjesme je vrlo bizarna i bazira se na napadu koji je poznati novinar i voditelj Dan Rather doživio u New Yorku 1986., kada su ga napali muškarci od kojih je jedan urlao: "Kennethe, koja je frekvencija?"

Rather je isprva mislio da se radi o nekome tko ga je zamijenio za nekog drugog i nastavio sa životom. Tek nekoliko godina kasnije otkrio je da se radi o Williamu Tageru, psihičkom bolesniku koji je vjerovao da TV mreže šalju signale u njegov mozak, zbog čega je ubio i jednog zaposlenika NBC-ja, pokušavajući provaliti u studio kako bi zaustavio signal. 

Michael Stipe je motiviran pričom napisao pjesmu o čovjeku koji svim silama želi razumjeti što pokreće mlađu generaciju. 

Bob Dylan - The Hurricane

U doba protestnog folka Dylan se pozabavio mnogim društveno relevantnim temama, a jedna od njih je i nepravedno uhićenje i zatočenje crnog boksača Rubina Hurricanea Cartera, koji je nevin optužen za trostruko ubojstvo. Budući da je bio glasan u osudi policije, mnogi su vjerovali da mu je policija i namjestila ubojstvo iako nije postojao doslovno ni jedan suvisli dokaz koji bi ukazivao na njegovu krivnju. 

Nakon što je čuo priču, Dylan je o svemu napisao pjesmu koja je postala hit, ali nije pomogla Carteru koji je oslobođen tek 1988., nakon što je odslužio 20 godina zatvora za ubojstvo koje nije počinio. 

Oni koji nisu mogu pogledati film The Hurricane u kojem Cartera glumi Denzel Washington. 

Phil Collins - In The Air Tonight

O ovoj pjesmi smo već pisali, ali ovog puta pozabavit ćemo se urbanim mitom koji kola. Radi se o priči koja je potpuno neistinita, ali mnogi i dalje vjeruju u nju. 

Naime, legenda kaže da je pjesma inspirirana događajem koji je Collins promatrao iz svoje hotelske sobe, a uključuje muškarca koji se utapao i drugog muškarca koji ga je ugledao, ali umjesto da mu pomogne, nastavio je dalje. Naravno, vrijedi se zapitati i zašto Phil nije nešto poduzeo, ali budući da je sve laž, nije ni bitno. 

Pjesma je zapravo nastala spontano i tek se marginalno naslanja na razvod kroz koji je Collins u to vrijeme prolazio. Pjevač je snimio probne vokale koji ne govore ni o čemu konkretno (osim malog dijela koji se odnosi na razvod), nego su više tijek misli, ali na kraju su mu se toliko svidjeli da ih je ostavio. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.