10 stvari o popularnim pjesmama koje vjerojatno niste znali

Foto: Press

NOVI tjedan, nova tura informacija.

Audrey Hepburn - Moon River

Vjerojatno ste u skupini onih koji vjeruju da ova pjesma postoji cijeli vaš život. Možda ne znate ni tko je pravi autor jer ste čuli bezbroj verzija pa to u ovoj fazi može biti bilo tko. Pjesmu je prvi put otpjevala Audrey Hepburn za film Blakea Edwardsa Breakfast at Tiffanys, a čak i ako obožavate taj film, mnogi vjeruju da je pjesma nastala ranije.

No pjesmu su upravo za taj film napisali Henry Mancini i Johnny Mercer, a osmislili su je kako bi odgovarala skromnim vokalnim mogućnostima glumice. Štoviše, studio je želio izrezati pjesmu iz filma, ali Hepburn je inzistirala da ostane.

Iron Butterly - In-A-Gadda-Da-Vida

Osim što u originalu traje 17 minuta, većina usputnih slušatelja vjerojatno ne zna neke manje poznate detalje oko ove pjesme. Naime, grupa je prije uspjeha istoimenog albuma bila u teškoj drami.

Prvi album im je propao, većina prve postave napustila je grupu, a ostali su samo frontmen Doug Ingle i bubnjar Ron Bushy, koji je dostavljao pizze kako bi mogao platiti račune. Živjeli su zajedno, a Bushy se jednog dana vratio s posla i u stanu zatekao Inglea, koji se dva dana opijao i u deliriju na klavijaturi pokušao odsvirati novu melodiju koja ga je opsjedala.

Budući da je buncao, Ingle nije baš najjasnije izgovarao riječi pa ih je Bushy fonetski zapisao tako da je "in the garden of Eden" postalo "in-a-gadda-da-vida". I ta je verzija stiha i ostala.

Deep Purple - Smoke on the Water

Tekst ove superpoznate pjesme nastao je nakon incidenta koji se dogodio u švicarskom Montreuxu, gdje je grupa snimala nove pjesme. Frank Zappa nastupao je u jednom kasinu, a netko je u jednom trenutku ispalio raketu iz signalnog pištolja.

Raketa je pogodila drveni krov i zapalila kasino. Svi su izvukli živu glavu, ali sjedeći u obližnjem restoranu iz kojeg su promatrali požar vidjeli su sloj dima na obližnjem jezeru i zaključili da bi "dim na vodi" mogao biti dobar tekst.

Radiohead - Exit Music (For A Film)

Iako se pjesma ne pojavljuje na soundtracku, fanovi filma Baza Luhrmanna pamte je s odjavne špice, ali ne povezuju je automatski s filmom. Činjenica je da je pjesma nastala upravo za taj film i ako je malo pažljivije poslušate, shvatit ćete da tekst prati posljednji dio radnje.

The Barenaked Ladies - One Week

Zanimljiv detalj vezan za ovaj singl je da se pjesma na prvom mjestu Billboardove ljestvice zadržala točno jedan tjedan.

Screamin Jay Hawkins - I Put a Spell on You

Ovo je trebala biti balada, ali Hawkins nije bio normalan čovjek. Na snimanju je bio ekstremno pijan i toliko je urlikao, stenjao i roktao da je pjesma morala dobiti malo drukčiju verziju. No bio je to njegov vjerojatno najveći hit.

Bob Dylan - Knockin' on Heaven's Door

Ova je pjesma toliko puta obrađena da neki ne znaju ni tko je autor. Doduše, većina pamti da je to Bob Dylan, ali i dio ovih "upoznatijih" možda zaboravlja da je pjesma napisana za vestern Sama Peckinpaha Pat Garrett and Billy the Kid. Iako je nitko ne povezuje s filmom, tekst opisuje smrt šerifa Colina Bakera, a "mama" se odnosi na šerifovu suprugu, koju u filmu tako zove.

Mnogi pjesmu ne povezuju s filmom jer je Peckinpah nije uvrstio u svoju verziju filma smatrajući da ga je studio prisilio da angažira Dylana. No budući da je Dylan napisao pjesmu koja je istovremeno specifična i univerzalna, zadržala se bez povezanosti s filmom.

Minnie Ripperton - Lovin' You

Svi znate pjesmu, ali mnogi ne znaju da nije posvećena muškarcu, već njezinoj kćeri, koju također znate jer je jedna od najpoznatijih članica SNL-a Maya Rudolph.

Bow Wow Wow - I Want Candy

Kad čujete ovu pjesmu, vjerojatno je automatski povezujete s osamdesetima, ali pjesma je nastala puno ranije. 1965. snimili su je The Strangelovers i dogurala je do 11. mjesta Billboardove ljestvice.

Beyonce - If I Were a Boy

Kantautorica Brittany Jean Carlson, poznatija kao BC Jean, prva je snimila verziju ove pjesme. Njezin izdavač zaključio je da to nije hit pa je Jean pjesmu poslala Beyonce, koja ju je snimila i na iznenađenje apsolutno nikoga - pretvorila u hit.

Pročitajte više