11 stvari za koje medicinske sestre žele da ih istog trena prestanete raditi

Foto: GIPHY

MEDICINSKE sestre i medicinski tehničari svakodnevno se susreću s brojnim pacijentima koji ih nerijetko počaste svojim nestrpljenjem, mudrošću s Googlea ili guranjem preko reda jer su došli "samo nešto pitati...". U nadi da će si olakšati radne dane i popraviti odnos s pacijentima, medicinske sestre za Reader's Digest otkrile su stvari koje potajno najviše žele da prestanete raditi.

Prestanite im govoriti da pijete "žute tablete"

Postoji mnogo različitih vrsta lijekova i nije fer (ni sigurno) natjerati medicinsku sestru da igra igru pogađanja kako bi utvrdila o kojim se lijekovima radi. "Vaša je odgovornost znati koje lijekove uzimate, kako ih dozirate i zašto ih uzimate", kaže Linda D., medicinska sestra pedijatrijske kirurgije u Denveru. "To vrijedi dvostruko za roditelje; uvijek biste trebali znati što vaša djeca uzimaju. Ako teško pamtite imena lijekova, zatražite printani popis od svog liječnika ili donesite kutije/bočice kada dolazite", istaknula je.

Prestanite tražiti lakši izlaz

Medicinski tretmani samo su dio vašeg ukupnog plana liječenja, a ono što radite izvan liječničke ordinacije bitno je čak i više od onoga što radite kad ste tamo, kaže Linda. "Najdraže mi je kad pacijent zna da postoje stvari koje bi mogao učiniti kako bi mu bilo bolje - poput pijenja vode, zdrave prehrane i vježbanja - ali mi kaže da bi radije pio tablete umjesto toga. I vi morate odraditi svoj dio posla", priznaje.

Prestanite citirati doktora Googlea

Internet je divan resurs za otkrivanje raznih vrsta bolesti, ali je ujedno i centar za dezinformacije, prevare i nesporazume. "Mrzim kad od pacijenta čujem rečenicu: 'Ali na internetu piše...'", kaže Lori E., medicinska sestra iz Houstona. Iako je u redu provjeriti povjerljive internetske izvore za savjet, krajnji autoritet treba biti vaš medicinski tim, uključujući medicinske sestre, dodala je.

Ne zahtijevajte pomoć liječnika ako vam sestra može pomoći

"Voljela bih da moji pacijenti prestanu pretpostavljati da samo liječnik ima vrijedne informacije za njih", kaže Jackie K., medicinska sestra iz Rockforda. Liječnik je samo jedan dio vašeg tima - medicinske sestre, terapeuti i drugi profesionalci barataju znanjima koja su proučavali godinama i znaju vrijedne informacije koje su potrebne pacijentima, kaže.

Ne ubijajte glasnika

Sestre ponekad obznanjuju loše vijesti ili informacije koje se pacijentu možda ne sviđaju, ali to ne znači da je u redu na njih izbaciti svoje frustracije. "Stvarno mi je teško kad se pacijenti uzrujavaju kada im moram reći stvari koje su važne, a koje ne žele čuti", kaže Karly J., medicinska sestra iz Ute. "Još gore, ponekad me pitaju da dovedem doktora ili drugu medicinsku sestru u nadi da će im reći nešto bolje", dodaje.

Ne zaboravljajte upute koje vam kažu

Bio to post, uzimanje određenih lijekova ili donošenje predmeta sa sobom, uvijek je važno pripremiti se prije bilo kakvog medicinskog tretmana. Ove su upute za vaše dobro, ali se prečesto zanemaruju, kaže Elizabeth D., medicinska sestra iz Virginije. "Molim vas, slijedite upute koje dobijete. Nismo ih izmislili, važne su", kaže ona.

Ne lažite im

"Ne samo da je iritantno (a često i očito) kad vam netko laže već vas može dovesti do ozbiljnog problema", kaže Amy E., edukatorica o dijabetesu iz Minneapolisa. "Mrzim kad mi pacijenti kažu što misle da želim čuti ili što znaju da bi trebali raditi (a ne rade) ili mi govore dobre stvari koje su nekada radili, ali više ne rade", kaže ona. "Morate biti iskreni i prema sebi i prema meni."

Prestanite uzalud trošiti njihovo vrijeme

Možda zvuči oštro, ali ako niste voljni prihvatiti liječnički savjet i djelovati kako vam je rečeno, možda biste jednostavno trebali ostati kod kuće, kaže Amy. "Umorna sam od pacijenata koji žele da im netko kaže ono što žele čuti - a to je obično 'dobro si, radi što hoćeš'", objašnjava. "Ako se iskreno ne želite promijeniti, ne gubite ni moje, ni svoje vrijeme."

Prestanite tražiti antibiotike za sve

Otpornost na antibiotike je pojava koja se može lako razviti kod bilo koga, a glavni razlog je to što koriste antibiotike za virusne infekcije ili druga nebakterijska stanja. Uzimanje antibiotika kada nisu potrebni dovodi vas do tog rizika, a uz to, ni na koji način neće učiniti nikakvu korist za vašu prehladu ili gripu, kaže Jen S., obiteljska medicinska sestra iz Minneapolisa. "Prestanite tražiti ili zahtijevati antibiotike za svaku sitnicu."

Prestanite biti nepristojni prema medicinskim sestrama i ljubazni samo prema liječnicima

"Ne biste vjerovali koliko ljude ponekad treba podsjećati na osnovnu ljubaznost. Postoje pacijenti koji s medicinskim sestrama postupaju na vrlo ponižavajući način, a zatim uključe svoj šarm kad liječnik uđe u sobu. To nas ljuti", kaže Angie K., medicinska sestra iz Ute. Budite ljubazni prema svima iz svog medicinskog tima.

Ne lažite kada je riječ o konzumaciji lijekova ili droga

Mnogi lijekovi, i ilegalni i zlouporabljeni legalni, mogu ozbiljno ugroziti vaše zdravlje i pokvariti proces liječenja. Čak je potrebno prijaviti i pušenje trave jer marihuana može utjecati na vašu reakciju na anesteziju, kao i na vaš oporavak. "Nemojte nam nikada lagati u vezi s konzumiranjem droga", kaže Angie. "Nećemo zvati policiju, samo se želimo pobrinuti za vas. Zanemarite li ovo pravilo, mogli biste završiti kao jedan od ludih slučajeva s hitne pomoći."

Pročitajte više