11-godišnji Patrik dvostruki je prvak svijeta u aritmetici: "Želim raditi za Google"

Screenshot: HRT

OSNOVNOŠKOLAC Patrik Čudić svakako je neuobičajen dječak. Naizgled običan 11-godišnjak, zapravo je pravi matematički genije.

Patrikovi roditelji kažu da su još dok je bio u vrtiću, primijetili da "uvijek nešto broji".

"Kad bismo došli iz neke šetnje, jednostavno bi pobrojao koliko je vidio automobila, rasvjetnih stupova", kaže njegova majka Petra.

Premda tek ide u peti razred, Patrik je već trostruki prvak Hrvatske u mentalnoj aritmetici i dvostruki prvak svijeta, a njegova soba puna je raznih nagrada s natjecanja. Kaže da su mu najdraže one sa svjetskih prvenstava u Rusiji i Kini, na kojima se natjecalo preko 700 djece.

Patrik mentalnu aritmetiku vježba otprije pet godina, kada je njegova majka primijetila da je hiperaktivan.

Sustav ne prepoznaje nadarenu djecu

"U vrtiću, tamo negdje zadnja godina, bio je dosta hiperaktivan, po pričanju teta iz vrtića. Onda smo pokušali ne ići za tim da ispravljamo tu hiperaktivnost, nego jednostavno da usmjerimo na nešto što će i njemu biti korisno, a da ga može primiriti", kaže njegova majka te dodaje da sustav ne prepoznaje nadarenu djecu poput Patrika.

"Daleko smo još od toga. U Hrvatskoj je to još uvijek sve na roditeljima. U sustavu se to klasificira kao hiperaktivno dijete i većina roditelja onda poseže za nekakvom dijagnozom ADHD-a. Mislim da roditelji zapravo imaju najveću ulogu u tome, da istražuju po internetu, da svoje klince usmjeruju na taj način, jer jednostavno od sustava ne možemo ništa očekivati", rekla je za HRT.

Osim aritmetikom, Patrik se bavi i nogometom, programiranjem, kartingom, a ide i na dodatne sate engleskog i povijesti. Kada odraste, kaže, želi biti programer i raditi za Google ili Microsoft.

Patrikova majka se nada da će se tromi sustav pokrenuti te pridati više pažnje nadarenoj djeci, koja sada ovise o pojedincima među učiteljima i profesorima u školi koji to prepoznaju. Ipak, nije pretjerano optimistična.

"Možda u vrijeme Patrikove djece", zaključuje.

 

Pročitajte više