20 blockbustera u 2011.

1. Thor

Iako Kenneth Brannagh nije ime koje povezujemo s blockbusterima već više filmskim uprizorenjima Williama Shakespeara, Marvelov "Thor" mogao bi biti jedan od najvećih kino naslova 2011. U glavnim ulogama pojavit će se relativno nepoznati Chris Hemsworth, odlična Natalie Portman i iskusni Anthony Hopkins, a film će široj publici pobliže predstaviti Thora koji će postati dijelom tima super junaka koji će 2012.zavladati kino dvoranama u megablockbusteru "The Avengers". Naime, radi se o ambicioznom projektu koji će objediniti više-manje sve Marvelove super junake koji su posljednjih nekoliko godina punili blagajne.

2. Pirates of the Carribean: On Stranger Tides

Serijal filmova "Pirati s kariba" svih je ovih godina ostvario zaradu od skoro tri milijarde dolara pa nije posebno iznenađenje to što će se već iduće godine pojaviti i četvrti nastavak. Doduše, kvaliteta filmova padala je kako je zarada rasla, ali osvježenje serijalu trebao bi donijeti novi redatelj, Rob Marshall (Chicago, Nine). Glumačku postavu osnažit će odlična glumačka imena kao što su Penelope Cruz i Ian McShane, a kapetan Jack Sparrow ovog je puta u potrazi za fontanom mladosti.

3. The Hangover 2

Prvi dio ove relativno niskobudžetne komedije pretvorio se u neočekivani blockbuster sa zaradom od skoro 500 milijuna dolara što je Todda Phillipsa (Old School, Due Date) potaklo da ponovno okupi ekipu i snimi još jedan nastavak. Las Vegas je ovog puta zamijenjen Bangkokom, a u manjim ulogama pojavit će se i Mike Tyson, Liam Neeson i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

4. Cowboys & Aliens

U rukama bilo kojeg drugog redatelja, kombinacija vesterna i SF-a djelovala bi kao još jedna suluda i nategnuta ideja koja teško da će proći kod publike, ali kada znate da iza ovog filma stoji Jon Favreau, redatelj iznimno popularnog Iron Mana, stvari počinju djelovati zanimljivo. Radnja prati Jakea Lonergana (Daniel Craig), samotnjaka koji se budi s amnezijom i misterioznom narukvicom koja će mu poslužiti kao oružje u borbi protiv vanzemaljskih sila koje počinju harati divljim zapadom. Premisa djeluje izuzetno trasherski, ali stvari bi mogle funkcionirati.

5. Mission Impossible 4: Ghost Protocol

Redatelj Brad Bird prije ovog filma nije imao iskustva sa igranom formom jer iza njega stoje odlični animirani filmovi "The Incredibles" i "Ratatouille", ali pomoći će mu već iskusni J. J. Abrams (Cloverfield, Lost, MI3) koji je ovog puta u ulozi producenta i scenarista. Ulogu Ethana Hunta ponovit će Tom Cruise, a društvo će mu praviti Jeremy Renner (Hurt Locker) i Simon Pegg (Shaun of The Dead, Hot Fuzz).

6. Transformers 3: The Dark Of The Moon

Michael Bay, štancer bezumnih blockbustera i čovjek koji je skrivio "Pearl Harbor", potaknut uspjehom sulude franšize o robotima koji se pretvaraju u vozila, odlučio je ponoviti uspjeh i još nas jednom počastiti jednim te istim filmom s još više specijalnih efekata. Priča o robotima koji se trude zaustaviti stroj čija je namjena uništenje Mjeseca daleko je od nečeg što bi nazvali dobro napisanim scenarijem, ali 250 milijuna dolara budžeta sasvim je dovoljan iznos da besmislica izgleda nevjerojatno i dovoljno spektakularno da zaboravimo da je riječ o trash redatelju kojem Hollywood bezrezervno vjeruje. 

7. The Green Hornet

Dugoočekivani projekt briljantnog Michela Gondrya početkom godine trebao bi se pojaviti u kinima, a u moru filmova o super junacima, priča o Brittu Reidu, bogatom plejboju koji se uz pomoć partnera Katoa bori protiv kriminalnog podzemlja, djeluje kao jedna od zanimljivijih. Kako zbog redatelja, tako i zbog odlične i netipične glumačke postave u kojoj se nalaze komičar Seth Rogen i fantastični Christoph Waltz, posljednje "otkriće" Quentina Tarantina.

8. Harry Potter & The Deathly Hallows, Part 2

O Harryu Potteru ne trebamo puno govoriti jer radi se o najpoznatijem blockbusteru svih vremena. Ovogodišnji dodatak serijalu ruši rekorde gledanosti, a slično možemo očekivati i od zaključnog djela koji bi se u kinima trebao pojaviti sredinom sedmog mjeseca iduće godine.

9. The First Avenger: Captain America

Redatelj Joe Johnston u svom opusu ima zaista golemu količinu koještarija. Primjerice, tu se nalaze najgori, treći nastavak Jurskog Parka, očajni "Hidalgo" i još gori "Wolfman" pa ne bi trebalo polagati previše nade u njegov posljednji blockbuster. S druge strane, filmovi o super junacima donekle su sigurna investicija, a Paramount Pictures ništa neće prepustiti slučaju jer u film je uloženo preko 140 milijuna dolara. Isto tako, Captain America jedan je od najpoznatijih Marvelovih junaka što je dovoljan razlog da film ostvari zavidan uspjeh. Barem u Americi. 

10. Red Riding Hood

Ako nisu vampiri, vukodlaci su. Određenu ideju treba musti sve dok je to moguće, a Catherine Hardwick odlučila je nezahtjevnim tinejdžerima ponuditi ono što traže i dodatno pojačati ponudu bezveznih filmova za emo dječurliju. Riječ je njenoj verziji popularne bajke, ali i ovog puta naglasak je stavljen na slinave i napaćene junake koji se ljubakaju u šatro mračnom filmu. Vukodlak terorizira malo selo, a u cijelu strku nekako je ubačena i ljubavna priča. Film će bez sumnje biti hit, a jedino je pitanje zašto se Gary Oldman pojavljuje u ovakvom filmu.

11. The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1

Ako vam "Crvenkapica" neće biti dovoljna, a neće, vraćaju se i najpopularniji vampiri na svijetu. Bljedunjavi tinejdžeri nastavljaju svoj emo pohod na kino dvorane u još jednom u seriji filmova koji zbunjuju odrasle i oduševljavaju šiparice/srednjovječne žene gladne "mladog mesa". U ovom dijelu Bella će zatrudnjeti, a njena trudnoća, naravno, izaziva cijeli niz problema za zaljubljeni mladi par. 

12. Horrible Bosses

Iako mnogi ne polažu previše nade u kvalitetu filmova u kojima se pojavljuje Jennifer Aniston, njene su komedije relativno uspješne, a bivša junakinja "Prijatelja" svojevrsna je miljenica Amerike. One koji pretjerano ne uživaju u njenim romantičnim komedijama mogao bi privući redatelj Seth Gordon iza kojeg stoji rad na odličnim serijama kao što su "Parks & Recreation", "Community" i američka verzija "Officea". Naime, radi se o crnoj komediji o skupini nezadovoljnih zaposlenika koji odlučuju ubiti svog šefa, a uz Jennifer Aniston u filmu će se pojaviti i Jason Bateman, Kevin Spacey, Colin Farrell i Jamie Foxx.

13. Sucker Punch

Zack Snyder, redatelj filmova "300" i "Watchmen", svoj je najnoviji uradak opisao riječima: "Ovo je Alisa u zemlji čudesa sa mitraljezima". Radnja prati psihički nestabilnu Baby Doll koja je zatočena u ludnici, a bijeg od turobne stvarnosti pronalazi u nevjerojatnim maštarijama koja će na velikom platnu izgledati spektakularno. A čak i ako se radnja ne pokaže kao nešto pretjerano kvalitetno, oskudno odjevene i naoružane žene uvijek su dovoljno dobar razlog za odlazak u kino.

14. Sherlock Holmes 2

Prvi dio priče o legendarnom detektivu neke je izuzetno razočarao, ali većina gledatelja bila je više nego zadovoljna učinjenim, o čemu dovoljno govori i odlična zarada na kino blagajnama. Robert Downey Jr. i Jude Law vraćaju se kao Holmes i Watson, a pridružit će im se i genijalni Stephen Fry kao manje poznati i daleko inteligentniji brat Sherlocka Holmesa, Mycroft Holmes. Ovog puta radnja se vrti oko lova na zakletog Holmesovog neprijatelja, doktora Moriartya (Jared Harris).

15. Hugo Cabret

Nakon "Shutter Islanda" i prije nego napokon dočekamo "Sinatru", Michael Scorsese u kina dolazi sa filmom "Hugo Cabret", uprizorenjem zanimljive i netipične knjige Briana Selznicka "The Invention of Hugo Cabret". Radnja prati avanture pariškog siročeta i misteriju koja uključuje njegovog pokojnog oca i robote. Bit će ovo prvi Scorseseov film za nešto mlađe gledatelje i jedan od rijetkih novijih u koji nije ubacio svoju "simpatiju", Leonarda DiCapria.

16. Battle: Los Angeles

Ime redatelja Jonathana Liebsmana mnogima je nepoznato, a oni koji poznaju njegov rad vjerojatno neće biti pretjerano zagrijani za projekt povezan s njegovim imenom. Unatoč svemu, trailer djeluje obećavajuće, a ova SF priča inspirirana istoimenim događajem iz drugog svjetskog rata mogla bi u kina privući velik broj ljubitelja SF žanra. Iako je u film uloženo preko sto milijuna dolara, u glavnim se ulogama ne pojavljuju velike filmske zvijezde već Aaron Eckhart i Michelle Rodriguez.

17. The Girl With The Dragon Tattoo

Nakon izuzetno hvaljenog "Social Networka" koji je pokupio najviše ocjene, David Fincher dohvatio se uprizorenja bestselera pokojnog Stiega Larssona prema kojem je nastao i prošlogodišnji švedski blockbuster. Riječ je o krimiću u kojem se isprepliću teme kao što su nasilje nad ženama, kukavičluk novinara i naslijeđe nacizma koje je još uvijek u određenoj mjeri prisutno u društvu. Centralni su likovi hrabra i inteligentna Lisbeth Salander i novinar Mikael Blomkvist, a radnja se vrti oko lova na brutalnog serijskog ubojicu. Za scenarij se pobrinuo Steven Zaillian (Schindlerova lista, Američki gangster), a u glavnim se ulogama pojavljuju Daniel Craig i Rooney Mara. 

18. Rise of the Apes

Serijal "Planet majmuna" u različitim je fazama doživljavao raznorazne preobrazbe s većim ili manjim uspjehom, ali jedno je sigurno, unatoč pomalo smiješnoj glumi, vodu drži samo original iz 1968. Nastavci su uglavnom bili kriminalno loši, a Burtonov remake iz 2001.pretvorio se u jedini loš film inače nepogrešivog redatelja. Može li nepoznati Rupert Wyatt opravdati budžet od 90 milijuna dolara pokazat će vrijeme, priča o naprednim majmunima u ovoj fazi djeluje pomalo nategnuto, a ni James Franco nije pretjerani magnet za publiku. No, neki mu predviđaju svjetlu budućnost.

19. Super 8

J. J. Abrams miljenik je SF publike i za mnoge je genijalac koji rijetko griješi, a njegovi filmovi i serije idu u prilog toj tvrdnji. Ovog puta Abrams se dohvatio SF priče o kojoj odbija pričati, ali poznato je da se radnja odvija sedamdesetih i da je riječ o posveti znanstveno fantastičnoj fazi rada popularnog Stevena Spielberga. Spielberg je iza projekta stao kao producent, a sve ostalo pokušajte doznati iz trailera.

20. Sanctum 3D

Za neke će biti dovoljno reći da se radi o projektu Jamesa Camerona i tehnologiji korištenoj na njegovom mega popularnom "Avataru". Sve ostalo manje je bitno. Doduše, pravo je stanje nešto drugačije. Cameron je samo izvršni producent, a režije se dohvatio gotovo anonimni australac Alister Grierson. Radi se o filmu utemeljenom na istinitoj priči o "cave diverima" koji ostaju zarobljeni u spiljama Južnog Pacifika. Iako se ne radi o pretjerano zanimljivom zapletu, mnogi smatraju da će publika pohrliti u kina čim netko spomena Jamesa Camerona.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više