20 godina čisti Hrvatsku od olupina: "Ja sam ekolog koji ne teoretizira, već radi"

Foto: Privatna arhiva

"Jednog dana sam shvatio da je jedino što je važno očuvanje prirode i da to možemo načiniti samo ako se prihvatimo posla. Ne riječima, nego tako da zasučemo rukave", kaže nam Romeo Ibrišević, profesionalni fotograf koji će uskoro obilježiti dvadeset godina "lova" na olupine - automobila, kamiona, brodova i drugog krupnog otpada - što su ga nesavjesni građani ostavili po najnepristupačnijim mjestima Hrvatske.

Od vrha Žumberačke gore i Velebita do kvarnerskog i dalmatinskog podmorja, Romeo je organizirao posao i izvukao dvadesetak tisuća olupina. Pri tome je prevalio više od milijun kilometara puta, dobio pomoć zvanih i nezvanih građana, tvrtki i institucija te se predstavio javnosti kao ekolog koji radi, a ne teoretizira.

Romeo na Kupi

"Lov na olupine, koje najprije fotografiram i tako dokumentiram, a zatim organiziram izvlačenje i odvoz na reciklažu, ušao mi je pod kožu. Imam planove za barem trideset novih akcija po cijeloj Hrvatskoj", kaže Romeo Ibrišević, rođeni Zagrepčanin koji desetljećima živi s obitelji u Samoboru.

Uz Krku

Bio je vodeći fotoreporter

U doba velikih tiskanih medija, Ibrišević je bio vodeći fotoreporter dnevnog lista Vjesnika - njegove ratne fotografije prenosili su vodeći svjetski mediji - a njegova najpoznatija fotografija iz tog razdoblja, građanina koji prosvjeduje ispred zagrebačke Maršalke iz 1991. godine - istaknuta je u Muzeju hrvatske ratne fotografije.

Nakon Vjesnika, prelaskom u mirnije vode, Ibrišević se posvetio fotografiranju krajolika. Objavio je opsežnu fotomonografiju Samoborskog gorja i Žumberka te brojne kalendare. Uz to je putovao - i napravio zapažene reportažne fotografije iz cijelog svijeta - od Stockholma i Pariza do američke ceste Rute 66 i pustinje u Jemenu.

"Da bih dobio sliku Trakošćana u magli, penjao sam se u četiri sata ujutro na obližnje brdo", sjeća se Romeo. Naravno, tijekom fotografiranja pejsaža vrlo brzo je uočio velik problem - ljudi su ih zagadili golemom količinom otpada. "Nevjerojatno je da netko u planinski potočić spusti karoseriju svog starog auta, ali takvih osoba ima više nego što mislite", ističe.

Kupa

Sve počelo s - trabantom

"Počelo je pred dvadeset godina u Samoborskom gorju, na čijim obroncima živim. Uočio sam olupinu starog trabanta u potoku Ludvić i odlučio je izvaditi uz pomoć dobrih ljudi. Simbolično, u tom su potoku nekad Samoborci tražili zlato, a ja sam našao staru krntiju", kaže Ibrišević. Od tada je prošlo dvadeset godina, a Romeo Ibrišević sa suradnicima pronalazi i organizira izvlačenje olupina.

Milan Komljenović, Molvice
Žumberak
Lastovo

Ima ga posvuda - i na kopnu i na moru. Uz pomoć ronilaca vadi olupine iz Jadrana, poput kamiona u štinjanskoj uvali ili uz pomoć volontera u slučaju otpada u vodocrpilištu kod Zadra. Tu su i akcije, dokumentirane fotografijama, u Dubrovniku, Gospiću, kod jezera Galipovac, na Dinari ili otocima Žirju i Lastovu. Slijede i nove akcije, od Parka priroda Žumberak - Samoborsko gorje do Stona. U svemu tome Romeo Ibrišević dobio je i kreativnu podršku.

Dinara

Njegove fotografije "doslikala" su čak 32 poznata umjetnika - od Mersada Berbera i Vatroslava Kuliša do dizajnera Bachrach& Krištofić te slikara i ilustratora poput Dalibora Jelavića, Dimitrija Popovića, Izvora Oreba, Mije Kovačića, Otta Reisingera, Milana Trenca, Stephana Lupina, Svjetlana Junakovića, Bane Milenkovića, Antuna Mateša i drugih.

Pročitajte više