Liječnici kritiziraju voditelja podcasta na Spotifyu: Izaziva nepovjerenje u znanost

Screenshot: YouTube/GETTR

UKUPNO 270 američkih liječnika, znanstvenika, zdravstvenih djelatnika i profesora napisalo je otvoreno pismo Spotifyu zbog podcasta The Joe Rogan Experience. U otvorenom pismu izrazili su zabrinutost zbog medicinskih dezinformacija o covidu-19 koje su izrečene u podcastu. 

U pismu koje je u cijelosti prenio The Rolling Stone Rogana su prozvali zbog emitiranja dezinformacija.

"Tijekom pandemije covida-19 Joe Rogan je više puta širio obmanjujuće i lažne tvrdnje na svom podcastu, izazivajući nepovjerenje u znanost i medicinu. Od cijepljenja je odvraćao mlade i djecu i širio niz nepotkrijepljenih teorija zavjera", istaknuli su.

Zbog Roganovog utjecaja javnost sve manje vjeruje stručnjacima

Osvrnuli su se i na Roganov utjecaj na javnost, zbog kojeg raste nepovjerenje u stručnjake. 

"Kao znanstvenici, suočavamo se s negativnim reakcijama i otporom kako raste nepovjerenje u naše istraživanje i stručnost. Kao edukatori i znanstveni komunikatori, imamo zadatak popraviti narušeno razumijevanje javnosti o znanosti i medicini. Kao liječnici, nosimo težinu pandemije koja je dovela naše medicinske sustave do krajnjih granica i samo će biti pogoršana osjećajem protiv cijepljenja koji je utkan u ovu i druge epizode Roganovog podcasta", dodali su. 

Od Spotifya traže da preuzmu odgovornost za emitiranje ovakvog sadržaja i uspostave jasnu politiku kojom se to neće događati u budućnosti. 

"Ovo nije samo znanstveni ili medicinski problem, to je sociološko pitanje razornih razmjera i Spotify je odgovoran što je omogućio da ova aktivnost napreduje na platformi. Pozivamo Spotify da odmah uspostavi jasnu i javnu politiku za ublažavanje dezinformacija na svojoj platformi", dodali su u pismu.

Pismo je nastalo nakon Roganove epizode s Robertom Maloneom koja je izbrisana s YouTubea. Nakon emisije Rogan je svoje pratitelje pozvao da napuste Twitter i pridruže mu se na društvenoj mreži GETTR zbog cenzure oko sadržaja o pandemiji.

Pročitajte više