30 godina gnjusnog zlostavljanja i silovanja: Sve što trebate znati o najvećem holivudskom skandalu

Foto: Guliver Image/Getty Images

PRIČA o Harveyju Weinsteinu jedan je od najvećih holivudskih skandala novije povijesti, a osim što je razotkrio najveću javnu tajnu, doznali smo ponešto i o holivudskom licemjerju.

Naime, iako su apsolutno svi znali što se događa iza zatvorenih vrata njegova ureda (Seth McFarlane prije nekoliko je godina čak i zbijao šale na njegov račun), slavni holivudski glumci i glumice odjednom su se probudili iz tridesetogodišnjeg sna i glasno osuđuju postupke svog donedavnog kolege.

Nažalost, ovo je postalo klasično šutanje negativca u trenutku kada je izgubio moć. Nikome od njih nije palo na pamet javno progovoriti o ovome sve do trenutka kada su asistentice i glumice odlučile izaći s ovom pričom u javnost. Mnogi od njegovih suradnika imali su 30 godina vremena prozvati ga zbog ponašanja ili na neki način odbiti suradnju s njim, ali čekali su da izgubi moć.

Oni su "zgroženi", "šokirani" i "gadi im se takvo ponašanje" pa se postavlja pitanje kako su uz taj neopisivi šok i gađenje bez problema surađivali s Weinsteinom svih ovih godina.

Naime, čak tri žene od kojih je jedna Asia Argento, a druga Lucia Evans, Weinsteina optužuju da ih je silovao (forsirao oralni i vaginalni seks), druge žene tvrde da ih je dodirivao bez dopuštenja ili ih pozivao u hotelsku sobu gdje bi se pred njima skidao ili masturbirao.

Sve ovo traje više od trideset godina, a radi li se o nekom internom pokušaju da se Weinsteina baš u ovom trenutku makne ne znamo, iako postoje i te teorije. Kako biste dobili uvid u optužbe koje rastu iz sata u sat, pripremili smo listu svega onoga za što ga (trenutno) optužuju.

1984: Weinstein je pozvao studenticu Tomi-Ann Roberts u svoju hotelsku sobu u New Yorku kako bi raspravili o ulozi u jednom od nadolazećih filmova. Weinstein se svukao, ušao u kadu i nagovarao je da se i ona razodjene.

1990: Neimenovana asistentica optužila ga je za seksualno uznemiravanje, a Weinstein joj je platio da o svemu šuti.

1991: Weinstein je tjerao bivšu zaposlenicu Lauru Madden da ga masira u raznim hotelima u Dublinu i Londonu.

Rane devedesete: Weinstein je glumicu Rosannu Arquette zamolio da ga izmasira i pokušao njezinu ruku staviti na svoj penis. Nakon što ga je odbila, rekao joj je: "Jako griješiš". Za New Yorker je otkrila da je svoje prijetnje ostvario i da joj je godinama otežavao napredak u karijeri.

Rane devedesete: Nakon susreta s Weinsteinom, mlada zaposlenica iznenada je odlučila napustiti njegovu kompaniju da bi se ubrzo nakon toga s Weinsteinom nagodila, a nije poznato o kojem se iznosu radi.

1993: Weinstein je u svoj stan (na "sastanak") pozvao mladu glumicu i zvijezdu "Swingersa", Katherine Kendall. Kada se pojavila, skidao se pred njom i lovio je po stanu. Glumica tvrdi da joj je to zauvijek zgadilo industriju zabave.

1994: Tada 20-godišnja Gwyneth Paltrow našla se u njegovoj hotelskoj sobi i ponašao se nedolično. Nakon što je njezin tadašnji dečko, Brad Pitt, doznao za ovo, suočio se s Weinsteinom, a producent je Paltrow upozorio da o svemu šuti i ne priča nikom drugom.

1995: Tijekom boravka na međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, Weinstein je uznemiravao glumicu Miru Sorvino. Nakon toga jedne se večeri nepozvan pojavio pred vratima njezina stana zbog "sastanka" vezanog uz marketing. Nakon što mu je slagala da ubrzo dolazi njezin dečko, Weinstein je zbrisao.

1996: Nakon što je u svoju sobu pozvao glumicu Ashley Judd i predlagao joj seks, ona ga je odbila. Iako je kasnije snimala filmove za Miramax, to se dogodilo tek godinama nakon incidenta.

1997: Nakon incidenta u hotelskoj sobi tijekom Sundance Festivala, Rose McGowan nagodila se s Weinsteinom koji joj je platio 100 tisuća dolara.

1997: Nakon što ju je pozvao na Miramaxov tulum u svom hotelu, talijanska glumica Asia Argento po dolasku je vrlo brzo shvatila da tuluma nema. Weinstein ju je natjerao na oralni seks. Iako je s njim kasnije bila u vezi, tvrdi da je na seks pristajala samo zato što je morala i da su je neprestano proganjali prizori silovanja.

1998: Weinstein je seksualno uznemiravao Angelinu Jolie u jednoj hotelskoj sobi. Ona ga je odbila, a nakon toga s njim više nikada nije surađivala i upozoravala je sve djevojke koje su s njim željele surađivati.

1998: Weinstein se nagodio s londonskom asistenticom Zeldom Perkins nakon što mu je zaprijetila da će ga sudski goniti i s javnošću podijeliti ono što je radio s njom i ostalim kolegicama.

Rane dvijetisućite: Glumica Heather Graham priznala je da joj je Weinstein nudio uloge u svojim projektima pod uvjetom da spava s njim. Odbila ga je i nikada se nije pojavila u filmovima koje je producirao. 

2003: Mladoj i neiskusnoj glumici Dawn Dunning ponudio je seks u troje u zamjenu za ulogu u filmovima koje je producirao. Nakon što ga je odbila, rekao joj je da nikada neće uspjeti.

2004: Mladu glumicu Luciju Stollera (danas Lucia Evans) natjerao je na oralni seks u svom uredu. Nakon incidenta, Weinstein bi je noćima zivkao.

2007: Nakon što je pokušao poljubiti njujoršku novinarku Lauren Sivan, ona se izmaknula, a Weinstein je situaciju "popravio" tako da je pred njom počeo masturbirati.

2008: Tijekom sastanka u njegovoj hotelskoj sobi skinuo se pred scenaristicom i glumicom Louisette Geiss, nakon čega je ušao u kadu i počeo masturbirati.

2010: Nakon ručka u jednom restoranu skinuo se pred francuskom glumicom Emmom de Caunes i zatražio od nje seks. Nakon što ga je odbila, počeo ju je nazivati i nuditi joj darove.

2011: Glumica Jessica Barth dobila je ponudu da ga golog izmasira, ali odbila ga je. No, Weinstein je tada već bio iskusan pa je pokušao izgladiti situaciju tako da joj je dao kontakt izvršne producentice.

2014: Tijekom jednog jutarnjeg sastanka uznemiravao je recepcionerku Emily Nestor, a nakon što je njezin prijatelj o svemu obavijestio nadležne službe, Nestor je odlučila odustati od pritužbe, da bi se nakon svega potpuno povukla iz zabavne industrije.

2015: Još jedan hotel, još jedna asistentica i još jedna ponuda za golu masažu.

2015: Tijekom sastanka u njegovom uredu počeo je po grudima pipkati talijansku manekenku Ambru Battilanu Gutierrez, a ona ga je prijavila policiji i čak snimila njegovo priznanje. No, ured tužitelja odustao je od progona, a Weinstein se kasnije nagodio s manekenkom.

2015: Lauren O'Connor napisala je pismo šefovima kompanije i upozorila da Weinsteinovo ponašanje stvara "toksično radno okruženje za žene" i dodala da ju je Weinstein neprestano omalovažavao i seksualno uznemiravao. Prije nego je istraga počela, Weinstein se s njom nagodio.

Nepoznato: Još uvijek neimenovana žrtva za New Yorker je opisala vjerojatno najozbiljniji Weinsteinov napad. Pozvao ju je u svoju hotelsku sobu (vjerojatno je radila kao asistentica), a Weinstein ju je dočekao u ogrtaču nakon čega je nasrnuo na nju i silovao je. Žena nije željela otkriti identitet zbog straha od njegove odmazde.

Pročitajte više