5. Festival mediteranskog filma Split: Večeras na Bačvicama besplatno kino na plaži



PETI Festival mediteranskog filma Split svečano će se otvoriti projekcijom libanonskog filma "A gdje sada?" ove subote u ljetnom kinu "Bačvice", no svoj prvi jubilej FMFS slavi već večeras na plaži.

Po prvi put će se u Splitu ekran postaviti uz sam rub mora na plaži Bačvice, a publika će besplatnu projekciju pustolovnog klasika "Goubbiah" (21.30h) gledati sjedeći na pijesku ili na okolnim zidićima. Retro film gotovo je zagubljen raritet kojeg je francusko-talijanska produkcija prije više od pola stoljeća snimala na Braču, podbiokovlju i u Hercegovini. Priča se vrti oko zaljubljenog kipara i lijepe ciganke, no sretan završetak ove ljubavi pokušava onemogućiti otac djevojke jer ju je već obećao drugom muškarcu.

Prava poslastica službenog dijela festivala su hrvatske premijere filmova koji su osvojili nagrade u inozemstvu: "Cezar mora umrijeti" pobjednik Berlina, izraelski film "Fusnota" nominiran za Oscara, a dobitnik nagrade za najbolji scenarij u Veneciji Grk Yorgos Lanthimos stiže osobno u Split predstaviti "Alpe". Ovogodišnja novost je ta da će filmovi odmah nakon FMFS-a na turneju, pa će se prikazati u zagrebačkom kinu Europa, ali i u još 10-ak uglavnom zatvorenih ljetnih kina diljem Dalmacije.

Besplatne projekcije su u kinoteci Zlatna vrata za dva programa kratkih filmova u 17 sati, te za glazbene dokumentarce (Partibrejkersi, Bijelo dugme, Maksim Mrvica, Astralis...) koji će se na istom mjestu prikazivati u 18 sati.

Novost koju od ove godine uvodi FMFS su "Filmske ćakule posli plaže" na kojima će zainteresirani građani svakog dana u 18 sati u Villi Rosina moći popričati s gostima Festivala. To su redatelji Davide Manuli i Yorgos Lanthimos, glumice Ariane Labed i Zana Marjanović, producent Klaus Maeck, domaći autori Silvio Mirošničenko, Željka Sukova, Dana Budisavljević i Igor Bezinović.

Nema sumnje da će i ove godine ponovno biti dobro prihvaćene fešte nakon projekcija u kinu Bačvice jer svoje najavne partije će održati festivali Terraneo i EXIT, a uz još niz DJ-a, pažnju plijeni okršaj hrvatskih i irskih glazbenih uspješnica koji će se dogoditi nakon zatvaranja festivala, u noći uoči utakmice te dvije nogometne reprezentacije na Euru.

Pročitajte više