76-godišnjak priznao da je prije 20 godina ukrao crvene cipele iz Čarobnjaka iz Oza

Foto: Press

Stariji Amerikanac u petak je priznao krivicu za krađu para tamnocrvenih cipela koje je Judy Garland nosila u filmu Čarobnjak iz Oza prije gotovo 20 godina.

Cipele sa šljokicama i crvenim kamenčićima, neizbrisivo povezane s likom Dorothy koja njima lupka dok govori "nema mjesta boljeg od doma", ukradene su 2005. iz muzeja Judy Garland u glumičinom rodnom gradu Grand Rapids, u Minnesoti.

FBI pronašao cipele 2018.

Obuća je pronađena u FBI-evoj akciji 2018., a Terry Martin (76) optužen je za krađu u svibnju ove godine. Martin se izjasnio krivim po jednoj točki optužnice za krađu velikih umjetničkih djela i ostaje na slobodi do datuma izricanja presude koji još nije određen, priopćio je ured američkog ministarstva pravosuđa u Sjevernoj Dakoti.

Martin je u petak rekao na sudu u Minnesoti da je čekićem razbio kućište od pleksiglasa i ukrao cipele jer je pogrešno vjerovao da su napravljene od dragocjenih rubina. Tužitelji su preporučili da Martin, koji se na sudu pojavio u invalidskim kolicima sa spremnikom kisika, ne služi nikakvu kaznu u zatvoru.

Cipele su među četiri para koje je Garland nosila tijekom snimanja omiljenog filma iz 1939. godine. U trenutku krađe cipele su bile osigurane na milijun dolara, no njihova je trenutna vrijednost oko 3.5 milijuna dolara.

Pročitajte više