85-godišnji Austrijanac traži na sudu autorska prava na logo VW

85-GODIŠNJI Austrijanac traži na sudu autorska prava na logo Volkswagena za koji tvrdi da ga je izradio 1939. na zahtjev nacističkih vlasti, izjavio je njegov odvjetnik u utorak u Beču.

Nikolaj Borg, Austrijanac njemačko-švedskog podrijetla, pokrenuo je postupak na trgovačkom sudu u Beču kako bi mu se priznalo autorsko pravo na glasoviti logo koji se sastoji od slova V i W u krugu, rekao je odvjetnik Meinhard Ciresa.

Borg tvrdi da je logo izradio na zahtjev ministra rada Trećeg Reicha Fritza Todta za kojega je tada radio kao mladi grafički dizajner u Berlinu. Borg još posjeduje skice iz tog doba, kaže Ciresa.

"Moj branjenik ne želi novac, već da mu za života priznaju njegov rad", rekao je odvjetnik dodavši da postupak mirenja s Volkswagenom nije uspio.

Tvornici Vokswagen, koja je utemeljena 1938. u Wolfsburgu, na sjeveru Njemačke, nacistička je država povjerila zadatak da proizvede "narodno vozilo", jednostavno i ekonomično, prema projektu Ferdinanda Porschea.

"Buba" koju je u vojnoj inačici prvo koristio Wehrmacht, počela se serijski proizvoditi 1946. i s gotovo 22 milijuna primjeraka postala je jednim od najprodavanijih automobila u povijesti.

Pročitajte više