Sutra počinje Eurosong. Idealno vrijeme da se prisjetimo svih skandala Dore

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

DAN nas dijeli od Eurosonga, na kojem će nas ove godine predstavljati Baby Lasagna s pjesmom Rim Tim Tagi Dim, koja je pobijedila na Dori. Čovjek zbog kojeg je Hrvatska trenutno na prvom mjestu eurovizijskih kladionica na Doru je upao slučajno. Žiri HRT-a Lasagnu uopće nije htio na Dori, već je on sa svojom pjesmom u natjecanje prošao kao rezerva jer je pjevačica Zsa Zsa odustala od natjecanja. Mi smo se tim povodom prisjetili najvećih skandala na Dori. 

Magazin i glasovi iz Splita (1995.)

Pobjedu na Dori 1995. (koja je tada dobila svoje ime) odnijela je pjesma Nostalgija u izvedbi Magazina i Lidije Horvat Dunjko. No nastala je drama kada je Magazin dobio samo dva boda iz Splita pa se dvoranom prolomio smijeh. Do tada se žiri javljao iz 11 gradova, no u ovom izdanju broj gradova povećao se na 20. Svaki žiri imao je šest članova.

Doris Dragović i ljubomora kolega (1999.)

Doris je 1999. godine odnijela pobjedu s pjesmom Marija Magdalena, no mnogi konkurenti nisu joj htjeli čestitati na pobjedi. Domaći mediji tad su prenosili da drugi pjevači nisu htjeli ni pružiti ruku Doris, koja je te godine otišla predstavljati Hrvatsku u Izrael.

Vanna i trudnoća (2001.)

Vanna je na Dori pobijedila 2001. godine u devetom mjesecu trudnoće, što se nekima nije baš svidjelo. Neki su komentirali kako je pobjeda "namještena" zbog Vannine trudnoće i "dobre priče" koja bi se mogla prodati preko toga. "Da je Vanna rodila na pozornici, pobijedili bismo", rekao je Tonči Huljić nakon njenog nastupa na Eurosongu.

Jacques i tehničke nepravilnosti (2011.)

Kad je 2011. pobjedu na Dori odnijela nepoznata Daria Kinzer s pjesmom Lahore, Jacques, koji je nastupao s pjesmom Stotinama godina, svoje nezadovoljstvo odlučio je iznijeti u službenom dopisu te je optužio organizaciju za tehničke nepravilnosti.

"Moja istina vezana je isključivo uz tehničke nepravilnosti i, vjerujem, nenamjerne organizacijske propuste koji su mi onemogućili ravnopravno nadmetanje te potaknuli poklonike moje glazbe da sumnjaju u regularnost završnog telefonskog glasovanja. Nadam se da će ekipa Dore uvažiti neke od mojih primjedaba i možda dogodine unaprijediti sustav za glasovanje", požalio se.

"Naime, još tijekom glasovanja u superfinalu, počeli su meni i mojem timu putem mobitela, elektroničke pošte i društvenih mreža pristizati brojne poruke nezadovoljstva zbog nemogućnosti glasovanja, bilo putem poziva ili SMS-a, za mene i moju izvedbu.

Ne radi se ovdje o nekoliko pritužaba, već o stotinama poruka (dio njih donosim u privitku) koje sve govore o sličnom problemu, a taj je da moja publika u većini pokušaja nije uspjela ubilježiti svoj glas. Dopustit ćete da primijetim kako to nije pošteno ni prema meni, kao ni prema kojem drugom izvođaču ukoliko je imao istih problema", tvrdio je.

Maja Blagdan zapalila pozornicu (1996.)

Pjevačica je 1996. godine zapalila pozornicu pjesmom Sveta ljubav, s kojom je pobijedila. Naime, u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner prilikom proglašenja pobjednika prskalice su izazvale požar na pozornici. Požar je brzo ugašen i, srećom, nije bilo većih posljedica ni ozlijeđenih. Maja Blagdan je te godine u polufinalu Eurosonga bila tek 19., dok je u finalu osvojila četvrto mjesto.

Izvođači koji su bili optuženi za plagijat

Pojavila se i optužba da je pjesma Angels and Demons Damira Kedže navodno plagijat jer je mnoge podsjetila na pjesmu Human britanskog glazbenika Rag'n'Bone Mana. Za Miju Dimšić se 2022. godine također pričalo da je u skladbi Guilty Pleasure plagirala pjesmu Willow od Taylor Swift, kao i za grupu Feminem, koja je pobijedila na Dori s pjesmom Lako je sve 2010. godine. 

Dan nakon njihove pobjede pojavile su se optužbe da njihova pjesma nije originalna. Brojni komentatori na blogovima i forumima tvrdili su da je autor balade Branimir Mihaljević "inspiraciju" za pjesmu uzeo od ruskog pjevača Dima Bilana i njegovog uratka Believe. Brojni forumaši tvrdili su da Lako je sve sliči na pjesmu Idi srpskog rock benda Smak.

Pročitajte više