88-godišnji Bosanac postao svjetska senzacija: Ja sam najstariji padobranac u Europi

Screenshot: Nova TV

IBRAHIM KALESIĆ iz Tuzle živi je dokaz da su godine samo broj. U 88. godini života on i dalje skače padobranom, a cilj mu je tako nastaviti još deset godina.

Dvostruki rekorder već 70 godina skače padobranom

"Osjećam se super, psihički sam odmoran i uživam u sjajnom društvu", rekao je Kalesić Reutersu tijekom natjecanja Para Challenge u padobranstvu u Bihaću, gdje je 1487. put skočio iz zrakoplova. Kaže da mu je najveća želja nabaviti svoj vlastiti padobran: "Ja sam penzioner bez mogućnosti da kupim padobran, a volio bih imati jedan da mogu trenirati svoje učenike koji bi me onda zamijenili na natjecanjima u skokovima."

Najstariji aktivni padobranac u Europi ovim se ekstremnim sportom bavi već 70 godina, a 1963. godine postao je jugoslavenski rekorder skočivši s visine od 5500 metara. Drugi rekord u svojoj padobranskoj karijeri oborio je kada je s još petoricom kolega skočio na cilj velik svega pola metra.

Dobru formu pripisuje čistoj savjesti

Kalesić, koji svaki dan vježba po 15 minuta, dobru formu pripisuje dobroj prehrani i čistoj savjesti: "Padobranstvo je ekstreman sport i zahtijeva koncentraciju. Da biste bili dobro koncentrirani, morate dobro spavati, a da biste dobro spavali, morate imati čistu svijest da nikoga niste uvrijedili ili povrijedili, a onda možete spavati bez noćnih mora i biti sposobni skočiti."

Ovaj vitalni penzioner nedavno se počeo baviti i paraglidingom, a od ekstremnih sportova ne planira odustati tako skoro: "Želim nastaviti s ovim još 10 godina kako bih ušao u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda kao bosanskohercegovački padobranac."

Pročitajte više