Aktivist odlučio pomoći očajnom ocu iz Sirije, dobri ljudi skupili 117 tisuća dolara

Screenshot: Youtube

SAMO pola sata bilo je potrebno aktivistu Gissuru Simonarsonu da pomogne samohranom sirijskom ocu s dvoje djece, nakon što je potresna fotografija na kojoj prodaje kemijske olovke s uspavanom kćerkicom u naručju obišla svijet.

Simonarson je na društvenim mrežama podijelio fotografiju očajnog oca koji nastoji zaraditi za život, a ponukan brojnim komentarima čitatelja otvorio je novi profil na Twitteru, #BuyPens, te apelirao na čitatelje da mu jave ako osobno poznaju muškarca.

Samo pola sata kasnije javila se osoba koja ga je svakodnevno sretala, a ispostavilo se da je riječ o Abdulu i njegovoj četverogodišnjoj kćerkici Reemi, iz zloglasnog izbjegličkog kampa Yarmouk na području Damaska.

U pola sata prikupio 5000 dolara

Simonarson je potom pokrenuo kampanju za prikupljanje novčane pomoći pomoću internetskog servisa Indiegogo, a prvi cilj bio mu je prikupiti 5000 dolara. U prvih pola sata javile su se 74 osobe koje su uplatile 5085 dolara, a u tri sata već je prikupljeno više od 15 tisuća dolara. Svota i dalje raste i trenutno prelazi 117 tisuća dolara.

Simonarson je u međuvremenu uspio kontaktirati Abdula, ali i Unicef, kako se ne bi dogodilo da samohrani otac ostane bez prikupljenog novca nakon što ga primi. Razmatra se mogućnost da se osnuje zaklada iz koje bi Abdulova obitelj zatim primala redovne mjesečne prihode.

Izbjeglicama smještenim u tom kampu je, naime, zabranjeno legalno se zaposliti. Abdul je pak istaknuo kako se nada da će prikupljenim novcem moći pomoći i ostalim izbjeglicama koje dijele tešku sudbinu njegove obitelji.

Pročitajte više