Američke vlasti žele oživjeti ovaj grad duhova: Biste li živjeli u njemu?

Screenshot: YouTube

GRADIĆ Garnet, koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Montani, desetljećima je poznat kao grad duhova. Lokalne vlasti odlučile su poduzeti nešto kako bi se to promijenilo, pa su pozvale zainteresirane da se dosele u grad, iako se priča da u njemu doista žive duhovi.

Udaljeni planinski gradić su 1860. naselili rudari, nakon što su u blizini pronađeni zlato i srebro. Samo 80 godina kasnije rudnici su se ispraznili, a gradić je naglo opustošio. Danas u njemu dane provode samo turisti i volonteri koji ih vode po gradu, prodaju suvenire i održavaju građevine. Za to su nagrađeni krovom nad glavom, hranom, ali i oslobađanjem od modernih napasti, poput struje, tekuće vode i interneta.

"Najblaže rečeno, grad je primitivan. Prilagođen je ljudima koji vole prirodu. Nema struje, nema bežičnog interneta, nema vode, ali postoje planinarske staze i nalazišta koja možete istraživati. Volonteri su prepušteni sami sebi nakon što posjetitelji odu", ispričao je Nacoma Gainan Montana Standardu.

Ellen Baumler tvrdi da su oni koji su prespavali u gradiću u ponoć čuli sviranje klavira, a tijekom zimskih mjeseci posjetitelji su češće viđali prikaze i čuli neobične zvukove.

"Kasno noću duhovi Garneta izlaze kako bi se igrali. Katkad usred zimske tišine čuje se klavir u Kelleyevom salonu, a duhovi plešu uz zvukove glazbe", napisala je, a za Huffington Post je istaknula da je čula nekoliko svjedočanstava o duhovima u gradu.

Danas je gradić u potpunosti obnovljen, no legenda da ga opsjedaju duhovi otjerala je sve koji bi se možda doselili. Vlada je stoga odlučila objaviti primamljiv oglas kojim žele privući buduće stanovnike Garneta. Oglas uključuje besplatnu hranu, smještaj i posao, a reakcija javnosti iznenadila je sve. Naime, u Garnetu želi živjeti više ljudi iz ostatka svijeta, nego Amerikanaca. Zbog ogromnog interesa prijave su zasad zatvorene. 

Pročitajte više