Animafest Zagreb 2014: Klasici, oskarovci i mlade nade animiranog filma

Foto: Press

ŠTO JE zajedničko japanskoj erotici, Angeli Merkel i muzikalnom prasetu?

Kako bolje najaviti 24. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014. (3. - 8. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol) od isticanja da je u središtu jednog od njegovih brojnih programa autor najboljeg animiranog filma svih vremena Bajka nad bajkama - Jurij Norštejn. Ne samo da će gledatelji moći vidjeti to remek-djelo, već i sve važnije filmove ruskog genija. Društvo će mu u programu Majstori animacije praviti još jedan velikan - Norman McLaren, možda i najveći inovator animiranog i eksperimentalnog filma u povijesti, čiju će 100. godišnjicu rođenja festival obilježiti posebno restauriranim kopijama djela poput "Blinkity Blank" (Zlatna palma u Cannesu), "Neighbours" (Oscar) i "Rythmetic" (Srebrni medvjed u Berlinu). Tko voli Zagrebačku školu crtanog filma neće zaobići ni izbor Borivoja Dovnikovića Borde hrvatskih animiranih filmova iz godina 1964-1965. Jedanaest djela Zlatka Boureka, Zlatka Grgića, Borisa Kolara, Pavla Štaltera, Ante Zaninovića, Nedeljka Dragića... prikazuje se u ovoj retrospektivi. Pogledajte još jednom "Posjet iz svemira", "Vau-vau", "Muzikalno prase" i druge. Toliko o klasicima, a što je s novostima?

Od 1725 filmova nastalih u protekle dvije godine u 73 zemlje svijeta međunarodne selekcijske komisije odabrale su 144 za Veliko natjecanje i Veliku panoramu, Studentsko natjecanje i Studentsku panoramu te Natjecanje namjenskih filmova. Ukupan broj filmova koji će biti prikazani premašuje, međutim, četiri stotine. Tu su otkvačeni japanski animatori čije filmove jednostavno morate vidjeti - Mirai Mizue ("Wonder") i Yuriko Mizushiri ("Futon"), seksi bomboni iz Češke i Poljske - "Tram" Michaele Pávlátove i "Hipopotamy" Piotra Dumałe, filmovi o drevnoj Kini nadahnuti kaligrafijom, kazalištem sjena i srednjovjekovnim slikarstvom - "The Banquet of The Concubine", "Mahjong", "The Country of Summer Insect" i "Black and White", urnebesno duhoviti oskarovac Chris Landreth sa svojim novim filmom "Subconscious Password"... Klince će nasmijati švicarsko-kineski "The Smortlybacks", a u Natjecanju namjenskih filmova provjerite simpatične okrugle životinje u "Rollin' Safari". Istinski audiovizualni užitak pruža konstruktivistička bravura, panorama destruktivnog 20. stoljeća Bugarina Theodorea Usheva "Gloria Victoria" snimljena u 3D-u - jedan od najpopularnijih filmova prošle godine. Južnokorejski "Love Games", koji je na Berlinaleu nominiran za Zlatnog medvjeda, donosi nam pomaknuto istraživanje osjećaja ljubavnog para kroz dječje igre, a "Sunday 3" je satira u čijoj se glavnoj ulozi pojavljuje - njemačka kancelarka Angela Merkel! Prekrasnom "Feralu" Daniela Souse ovogodišnji je Oscar zamalo izmakao, no ta će se prilika pružiti i pobjedniku Animafestovog Velikog natjecanja jer zagrebački Grand Prix donosi izravnu kvalifikaciju za zlatne kipiće.

Veliko natjecanje možda jest najprestižnije, ali publici su Velika i Studentska panorama često i privlačnije zbog vizualno raskošnih djela. Tako se uistinu mora vidjeti barem francuski "Autumn Leaves" - raskošna bajka s makabričnim detaljima, a za ljubitelje šarene japanske erotike i specifičnog humora tu je "Anal Juke - Anal Juice" u Studentskom natjecanju. Tko bi rekao da iza ove ludosti stoji inspiracija bivšim dečkom? Brutalan i originalan spot Chrisa Ullensa za skladbu "Vengeance Rhytm" elektronskog glazbenika Two Fingers (Amona Tobina) iz Natjecanja namjenskih filmova možda traži čvrst želudac, ali nagrađuje i one koji nisu poklonici ovog glazbenog izričaja. "Cruise Patrol" šarena je queer parodija vesterna i SF-a, dok nišu (anti)ratnog akcijskog filma ispunjava "Confusion Through Sand". Globalno popularni umjetnik Rosto dolazi s horrorom "Lonely Bones", a distopijska fantazija "Hollow Land" sjajna je animacija glinenih lutaka koja pripovijeda o odmoru starijeg para na egzotičnom otoku, ustvari totalitarnoj državi u kojoj je obavezno na glavi nositi odčepljivač zahoda!

Natjecanje filmova za djecu središnji je dio bogatog Programa za djecu i mlade koji sadržava i radionicu pod vodstvom slavnog svjetskog animatora, Animafest u Vašem kvartu i Obiteljski program namijenjen zajedničkom gledanju roditelja i djece. Filmove Programa za djecu i mlade prema uzrastu (4-7, 7-10, 10-14 i 14+) je kategorizirala medijska psihologinja, a pobjednika Natjecanja bira dječji žiri. Iz Natjecanja filmova za djecu treba izdvojiti najplodniju hrvatsku autoricu animiranog dječjeg filma Ivanu Guljašević ("Drveni neboder" i "Nosorogov oglas"), Manuela Šumberca ("U sjeni") i Katrin Novaković ("Iz dubine"). Mimi & Lisa dirljiva je priča o slijepoj djevojčici slovačke autorice Katarine Kerekesove, "A Girl Named Elastika" vrijedi vidjeti zbog inovativne tehnike i suvremene fabule, "Virtuoso Virtual" kao dokaz da i najmlađi mogu uživati u eksperimentu, a Palmipedarium da među dječjim filmovima ima onih koji se komotno mogu natjecati i za glavne nagrade. "The Kiosk" je duhovita minijatura o punašnoj trafikantici koja će mnoge podsjetiti na njihovu "tetu s trafike", a "Mops & Ollie" slatki su buddy-buddy par koji će razgaliti mališane.

Odsjek za animaciju Kraljevske umjetničke akademije u Londonu (RCA), koji već četvrt stoljeća stvara genijalce, impresionira žanrovskom, stilskom i narativnom raznolikošću - stoga će se ova akademija posebno predstaviti s čak 29 biranih filmova iz slavne povijesti. Gledat ćemo "Dog" oskarovke Suzie Templeton iz 2001., "Collision" njemačkog video-umjetnika i eksperimentalnog filmaša Maxa Hattlera, sjajan i zabavan diplomski film Johnnyja Kellyja "Procrastination" koji će nam objasniti sve o odlaganju obaveza, "Nightclub" Jonathana Hodgsona o bizarnostima iz jednog liverpulskog noćnog kluba, "Belly" zgodne Julije Pott. Druga škola animacije koju će Animafest 2014. posebno predstaviti mađarsko je Sveučilište umjetnosti i dizajna Moholy-Nagy (MOME) koje se ističe po tome što njime dominiraju žene.

Šest filmova nominiranih za Cartoon d’Or, europsku nagradu za najbolji kratki animirani film, i ove se godine može vidjeti u posebnom programu Animafesta. "Head Over Heels", pobjednik u ovoj konkurenciji 2013. godine, neobična je priča o otuđenim supružnicima koji su se povukli u zasebne dijelove stana - ona na strop, a on na pod. Timothy Reckart, kojemu je "Head Over Heels" redateljski debi, nadahnuo se vlastitom ljubavlju prema djevojci čiji su karakter i pogledi na svijet bili potpuno oprečni njegovima. Belgijsko-francuski film "Bettys Blues" pripovijeda o ljubavi i osveti u New Orleansu 1920-ih uz, dakako, mnoštvo dobre glazbe, Rocio Alvarez u simpatičnom se Off the Track zanima stresom vozačkog ispita, a "Women's Letters" vodi nas na bojišta Prvog svjetskog rata.

Velika retrospektiva lutka-filma donosi ultimativnu svjetsku top-listu te tehnike u izboru 45 vodećih umjetnika današnjice, poput braće Quay, Barryja Purvesa, Jiříja Barte, Stephana Aubiera i Vincenta Patara. Novost je ovogodišnjeg festivala i Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner 2014. koji u Zagreb (4. i 5. lipnja, Velika dvorana Školske knjige) dovodi vodeće svjetske povjesničare i teoretičare animacijskih studija, poput Giannalberta Bendazzija, autora "Biblije" crtanog filma Cartoons: 100 Years of Cinema Animation te vodećeg svjetskog teoretičara Paula Wellsa.

Istaknuto mjesto imaju, dakako, i domaći filmovi. Animafest 2014 prikazuje ukupno 40 hrvatskih filmova, od kojih 12 u međunarodnoj konkurenciji. Posebno raduju uspjesi autorica i autora mlađih generacija - Petre Zlonoge (film "Glad" prikazuje se u Velikoj panorami), Čejen Černić ("Cura koja je voljela bajke" u Velikoj panorami), Davida Lovrića ("Slom" u Studentskom natjecanju), Natka Stipaničeva ("Finili su Mare bali" u Studentskoj panorami) i Jelene Oroz ("Povratak" u Studentskoj panorami). U Natjecanju namjenskih filmova konkuriraju "Evotv: Jesen" Kristijana Petrovića, proslavljenog nagradom Emmy koju je dobio za animirane najave Oscara, i "Zagreb u EU" Saše Budimira.

Animafest Zagreb 2014. potpuni je pregled svjetske animacije za sve ukuse: od poetičnog do smiješnog, od visokostiliziranog do sirovog, od najpoznatijih imena, klasika i oskarovaca do nadolazećih talenata i sjajnih škola, od japanske i kineske nezavisne animacije, preko jakih kinematografija Francuske, Kanade, Velike Britanije, do manje poznatih djela iz Tunisa i Singapura. Animafest 2014 donosi niz svjetskih premijera, a već godinama hrvatska publika 80 % njegova programa može vidjeti samo i jedino za vrijeme trajanja festivala. Očekuju nas i koncerti, izložbe, promocije i razgovori s autorima. Želite li saznati više o cjelokupnom programu, pridružite nam se na službenim stranicama i društvenim mrežama 24. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2014.

www.animafest.hr
www.facebook.com/AnimafestZagreb
https://twitter.com/Animafest_Zg
www.youtube.com/user/AnimafestZagreb

Vidimo se na Animafestu!

 

Pročitajte više