Apple predstavio novi iPad Pro, iPhone 6S i 6S Plus

Foto: Getty Images/Press

NAKON uobičajenog perioda najava i mora procurjelih (polu)informacija, Apple je danas u San Franciscu (Bill Graham Civic Auditorium) predstavio dva nova iPhonea, poboljšani Apple TV i veći iPad Pro.

Prvu stvar koju je Apple predstavio je vijest da Facebook Messenger, GoPro i iTranslate dolaze na Apple Watch.

Poseban su naglasak stavili na aplikaciju AirStrip koja će, tvrde iz Applea, promijeniti način na koji liječnici komuniciraju s pacijentima jer aplikacija prati i bilježi vaše vitalne znakove, a pomoći će i ženama tijekom trudnoće.

Apple je predstavio i nove pametne satove. Preciznije, nove remenove i boje.

Tim Cook je najavio novi iPad i izjavio je da je ovo "najveći novitet" otkad se iPad pojavio.

Kao što se i najavljivalo, Apple je predstavio veći iPad Pro.

Radi se o 12,9 inčnom iPadu (debljine 6,9 milimetara) s rezolucijom 2742x2048 piksela što je više nego ima MacBook Pro s retina displejem, a tvrde da je ovo i "najnapredniji zaslon koji su ikad stvorili".

Unutra se nalazi A9X 64-bitni čip treće generacije koji je 1,8 puta brži od A8X-a.

Baterija i dalje traje samo 10 sati, ali unutra je sustav s četiri zvučnika koji se mijenja ovisno o tome kako držite uređaj.

iPad Pro dolazi u zlatnoj, srebrnoj i space grey boji, a cijena u SAD-u kreće od 799 dolara za verziju od 32GB ili 949 dolara za model sa 128 GB. Želite li i stylus i tipkovnicu cijena će narasti do 1200 dolara.

Apple Pencil je također "novotarija" iako je riječ o klasičnom, ali poboljšanom stylusu.  

U ovom je trenutku dobro spomenuti da je Apple ovog puta predstavio proizvod koji je Steve Jobs prezirao.

"Ako jednog dana vidite stylus ili task manager, uprskali su", rekao je svojevremeno Jobs svom biografu Walteru Isaacsonu.

Zanimljivo je spomenuti i da je Apple ove godine udružio snage s Microsoftom koji je na pozornici predstavio Word i Office za iPad.

Na pozornici se pojavio i Eric Snowden iz tvrtke Adobe koja je za iPad Pro najavila niz aplikacije (Adobe Comp, OmniGraffle, Photoshop Fix, Photoshop Sketch).

Nakon što je završila tirada o iPadu, došao je red na Apple TV.

"Televizija se nije generalno mijenjala unatoč tehnološkom napretku. Vjerujemo da su budućnost televizije aplikacije", rekao je Cook i predstavio novi Apple TV.

Jedan od noviteta je i daljinski koji ima staklenu touch površinu i uz pomoć kojeg možete koristiti i Siri kako bi dali glasovne naredbe.

Zanimljiv je i sustav pretrage uz pomoć kojeg možete, primjerice, potražiti "onu epizodu 'Moderne obitelji' u kojoj se pojavio Edward Norton" ili uključiti titlove ako niste razumjeli što je glumac rekao.

Tijekom prezentacije doznali smo i da će kupci Apple TV koristiti i za igranje video igara i online kupnju, a ljubitelji sporta paralelno mogu gledati dvije različite utakmice.

Ono što se najviše čekalo jest novi iPhone, a Cook je ovu "poslasticu" ostavio za sam kraj.

Radi se o iPhoneu 6S i 6S Plus koji izgledaju gotovo identično (iako je Cook izjavio da se "promijenilo sve"), a jedina veća vizualna razlika je - roza model.

Naravno, inovacije su hardverske.

Nakon puno (nepotrebne) govorancije, Apple je predstavio 3D Touch koji je najavljivan i kao "force touch" koji reagira ovisno o jačini pritiska što kao rezultat ima niz novih funkcija.

I novi modeli iPhonea imaju A9 čip koji je, poručuju iz Applea, 70% brži, dvostruko je brži i WiFi, a tu je i nova iSight kamera koja ima 12MP i "50% više piksela nego ranije". 

Nova kamera omogućuje i kvalitetnije panorame te snimanje i obradu HD/4K videa, a tu je i 5MP FaceTime kamera te True Tone blic. Nova tehnologije je i Live Photos koji uz pomoć 3D Toucha snima GIF-ove u visokoj rezoluciji, a podršku će do kraja godine pružiti i Facebook.

Malo podbadanje konkurencije došlo je u trenutku kad su predstavili novu aplikaciju koja će korisnicima Androida olakšati prelazak na iPhone.

Što se punjenja tiče, tu su novi "dockovi".

I za kraj cijena. Potpuno identična kao što je prošle godine bio slučaj s novim "šesticama", a od 25. rujna dostupni su nizu zemalja od kojih ni jedna nije Hrvatska (gdje će se pojaviti do kraja godine).

Najveća zamjerka je zadržavanje modela od 16GB što će daleko otežati snimanje 4K video zapisa.

 

Pročitajte više