Arheološka senzacija godine: Svega par stotina metara od originalnog otkriven Stonehenge II

Foto: Shutterstock

JEDAN od najpoznatijih arheoloških lokaliteta, mitski Stonehenge, uskoro bi mogao u neposrednom susjedstvu dobiti novo značajno mjesto za sve ljubitelje povijesti i arheologije, piše Daily Mail.

Stručnjaci su, naime, otkrili neprirodnu liniju divovskih kamenih gromada koji su poredani prije više od 4,500 godina. Za sada je otkriveno preko 90 kamenih gromada, a do sada nisu bili nađeni zato što su zakopani gotovo metar ispod površine. Otkriveni su sofisticiranom opremom i radarima, a prema prvim procjenama ima ih koji su visoki i do 4,5 metara. Umjesto u krug kao popularni Stonehenge, poredani su linijski.

"Gledamo u jedan od najvećih kamenih spomenika u Europi, a pred nosom nam je bio posljednjih 4,000 godina", komentirao je Vince Gaggney sa Sveučilišta u Bradfordu.

"Ovako nešto ne postoji na svijetu. Na ljestvici nevjerojatnih stvari, ovo je nešto sasvim novo. Pretpostavljamo da je riječ bila o nekakvoj ritualnoj areni", komentirao je Gaggney ovo otkriće koje je javnosti obznanjeno na znanstvenoj konferenciji na Sveučilištu Bradford.

Tko je ovo kamenje poslagao, te je li ovaj kompleks bio konkurentan čuvenom Stonehengeu ili je riječ o istom kompleksu, nije poznato.

Zapravo se o cijelom otkriću zna vrlo malo, a pomnija istraživanja tek trebaju uslijediti.

 

Pročitajte više