Bilo kuda, kondom svuda: Riječka udruga želi automate s prezervativima i testovima za trudnoću na svim fakultetima i srednjim školama

Screenshot: YouTube

RIJEČKA udruga Ekološko socijalni forum (ESF) pokrenula je novi projekt pod imenom "Bilo kuda, kondom svuda" u sklopu prevencije spolno prenosivih bolesti među mladima.

Cilj projekta je postavljanje kondomata na svim fakultetima i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. Na taj bi način kondomi svima bili dostupniji, a plan je i da im cijena bude niža.

U sklopu ove akcije, udruga apelira da se putem tih kondomata mogu nabavljati i testovi za trudnoću. "Istraživanja su pokazala da najveći broj hrvatskih tinejdžera prvi seksualni odnos ima već sa 16 godina. U svijetu postoji 11 milijuna novih slučajeva obolijevanja od spolnih bolesti kod osoba mlađih od 25 godina, a 4,4 milijuna prekida trudnoće obave adolescenti", rekao je Aljoša Babić, predsjednik ESF-a.

Dodao je kako će se za provođenje ove akcije tražiti podrška svih nadležnih institucija, uključujući Ministarstvo zdravstva te Ministarstvo prosvjete.

Pročitajte više