Bivša članica Jehovinih svjedoka opisuje pranje mozga i zlostavljanje žena u sekti

Screenshot: YouTube

"MOJE ime je Brie. Imam 18 godina i završavam srednju školu Lincoln High School u Wisconsinu. Idući tjedan ću maturirati. Ovdje ću pisati o svojim iskustvima dok sam bila članica Jehovinih svjedoka, o čemu sam prvi put govorila u svom razredu", započinje svoje priopćenje pod nazivom "Ja sam učenica koja je održala govor o svojim iskustvima dok sam pripadala Jehovinim svjedocima" koja je objavljeno na stranici Patheos.com.

18-godišnja Brie objavila je svoje priopćenje nakon što je na YouTubeu osvanuo video na kojem je prikazan njen govor pred razredom, u kojem tvrdi da je bila članica Jehovinih svjedoka te u kojem iznosi brojne optužbe na račun ove sekte te opširno i detaljno opisuje svoja iskustva. Brie navodi da je odgajana u sekti, kao i njena majka. No, iako je bila pobožna i poštovala pravila koje je nalagala ta zajednica, oduvijek su joj se mnogi detalji koje se slušala i o kojima je učila činili besmisleni.

"Počela sam propitkivati sve više stvari. Najprije, to poučavanje drugih. Nisam osjećala da znam dovoljno o svemu tome da mogu o tome podučavati druge. Nije mi to imalo smisla. Druga stvar koju nisam mogla shvatiti je stav sekte o obrazovanju, koji nalaže da život na zemlji treba biti posvećen Jehovi te da je besmisleno trošiti vrijeme na svjetovne stvari. Meni je obrazovanje bilo jako važno. Zatim je moj otac izbačen iz Jehovinih svjedoka i bilo mi je zabranjeno pričati s njim. Ostali članovi uvjeravali su me da ako bude dovoljno izoliran i odbačen, da će ga to motivirati da se opameti i vrati. Isprali su mi mozak to te mjere da sam se osjećala krivom što komuniciram s vlastitim ocem. Osjećala sam se loše jer volim svog oca.

"To je za mene bio kraj"

I zadnji udarac je bio kad sam shvatila koliko je strašan položaj žena u Jehovinim svjedocima. Bila sam na plaži s nekoliko prijatelja i dopisivala sam se s jednim dečkom, također pripadnikom Jehovinih svjedoka. Poslala sam mu našu fotografiju s plaže. Njegova je majka vidjela fotografiju kad mu je kopala po mobitelu i tu je nastala frka. Fotografiju su nazvali 'strašnom', došli su u moju kuću i rekli mi da sam kriva jer ga motiviram na masturbiranje. Natjerali su me da priznam da sam ga nagovarala na to.

Natjerali su me da se sramim i osjećam krivom zbog toga jer sam uživala s prijateljima na plaži, zbog dopisivanja s tim dečkom i zbog toga jer sam nosila kupaći kostim. To je za mene bio kraj. Nisam više željela pripadati Jehovinim svjedocima", navodi Brie u uvodu u kojem objašnjava razloge zbog kojih je napustila sektu. Naglasila je da ju je najviše od svega ipak šokirala činjenica da su članovi zajednice potpuno imuni na zlostavljanje žena koje se tamo događa. Navodi i to da su im stalno ponavljali da je zabranjeno razmišljanje i djelovanje koje nije propisano crkvenom doktrinom, a za one koji misle svojom glavom smatralo se da ih je na to natjerao vrag.

Iskustva žena koje su seksualno zlostavljane

U svom govoru Brie je iznijela iskustva žena s kojima je razgovarala, a koje pripadaju, ili su pripadale, Jehovinim svjedocima te koje su željele ostati anonimne. Jedna je, kaže, bila silovana, a crkveni vođe su joj rekli da je sama kriva jer je izazivala napadača načinom odijevanja. "Rekli su joj da su i muškarci samo ljudi", kaže Brie te dodaje da je ta djevojka morala kasnije povući sve optužbe protiv svog zlostavljača kako je ne bi izbacili iz zajednice, a uz to je morala dati otkaz i početi se oblačiti konzervativnije.

Priča druge djevojke također je o zlostavljanju. Ona je seksualno zlostavljanje doživjela kao djevojčica, ali se bojala ikome išta reći, a potom je bila zlostavljana i u braku. Kada je konačno progovorila o tome, crkveni vođe rekli su joj da je sama kriva jer nije bila dovoljno dobra supruga, navodi Brie, te dodaje: "Razvela se od supruga, ali Jehovini svjedoci su je potpuno izolirali i njenoj djeci zabranili da komuniciraju s njom".

Ovo nije prvi put da se iznose optužbe na račun Jehovinih svjedoka, posebno po pitanju seksualnog zlostavljanja žena i pedofilije. "To je religija koja propovijeda ljubav i prihvaćanje, ali u stvarnosti to nije tako. Sve je uvjetovano. Ljubav i prihvaćanje članovi će dobiti ako su apsolutno poslušni i nikada ništa ne propituju. To je religija koja uništava živote i razara obitelji. I to uglavnom neometano, jer su izvrsni u ušutkavanju ljudi", navodi Brie.

Iz Jehovinih svjedoka još nisu komentirali njene navode.

Pročitajte više