Bolji je s godinama, a glume ga i muškarci: 10 činjenica o orgazmu

S PROSJEČNIH 4233 orgazama tijekom života, muškarci su zasigurno prilično zadovoljna vrsta, pogotovo kad se u obzir uzme da je taj broj kod žena znatno manji – 1836. No, i unatoč tome, o orgazmu, posebice ženskom, još uvijek se ne zna dovoljno. Upravo iz tog razloga, donosimo vam popis od deset činjenica o orgazmu koje možda niste znali.

Orgazam povećava plodnost

A to najbolje znaju uzgajivači svinja u Danskoj. I to iz prilično bizarnog razloga. Naime, svaki od njih u džepu ima diplomu s tečaja za svinjske orgazme. Neke od radnji koje su morali svladati da bi dobili diplomu su "pipanje" bradavica, jahanje na leđima i, naravno, posebno dizajnirani vibrator za pomoć pri postizanju orgazma.

Preuranjena ejakulacija

Seksolozi tvrde da se s ovim problemom barem jednom u životu susrelo 20 do 30 posto muškaraca. No, iako se uvijek povezuje s muškim dijelom populacije, vjerovali ili ne, mogu je imati i pripadnice nježnijeg spola. Nedavno portugalsko istraživanje u kojem su sudjelovale žene od 18 do 45 godina, pokazalo je da čak 40 posto njih redovito "ejakulira" prije vremena. Ipak, kod istih žena najveći je problem bio nemogućnost postizanja orgazma.

G-točka

Još u 50-ima, njemački ginekolog Ernst Gräfenberg otkrio je takozvanu G točku, mjesto u ženskim genitalijama za koje stručnjaci smatraju da sadrži najviše živčanih završetaka. No, G točku imaju i muškarci. Osim prostate, postoje još dva "osjetljiva" mjesta - frenulum, koji se nalazi odmah ispod spolovila i perineum, koji je smješten između testisa i anusa.

Nikad niste premladi


Djeca, posebice muška, masturbiraju čak i u majčinoj utrobi. Snimanja ultrazvukom pokazala su kako nerođena djeca povremeno rukom drže ekstremitete i rade tipično micanje naprijed-natrag. I mala se djeca često "igraju" svojim spolnim organima i to mnogo ranije nego što su im oni dovoljno zreli da obavljaju spolne funkcije. Isto tako, znanstvenici vjeruju kako orgazam mogu doživjeti i ljudi koji su već mrtvi, ciljanom stimulacijom leđne moždine.

I muškarci ga glume

Prema istraživanju magazina AskMen, čak 30 posto muškaraca barem je jednom u životu odglumilo orgazam. Razlozi takvog čina mogu biti raznoliki – iscrpljenost, višak alkohola u krvi ili jednostavno – umor.

Klitoris vs.penis

Klitoris ima najveću količinu završetaka živaca na tijelu, čak 8 tisuća. S druge strane, penis ih ima duplo manje pa je potpuno jasno zbog čega je ženski orgazam toliko intenzivniji.

Višestruki orgazmi

Iako se njihovo doživljavanje povezuje najviše sa ženama, postoje i slučajevi muškaraca koji su imali sreće doživjeti višestruke orgazme – prema Kinsey izvješću, njih je doživjelo čak 15 do 20 posto Amerikanaca. Zanimljivo, kod njih se, protivno vjerovanjima, ne radi o "ejakulacijskim" orgazmima. Najviše zabilježenih orgazama u sat vremena kod žena je 134.



Trajanje orgazma

Muški orgazmi u prosjeku traju četiri sekunde, dok ženski mogu trajati i do 15 sekunda. S druge strane, muškarci puno lakše dolaze do orgazma - mogu ga postići u periodu od jedne do deset minuta, dok ženama treba puno više vremena.

Većina muškaraca izdrži 7 minuta

Od penetracije do ejakulacije, prosječnom muškarcu potrebno je samo sedam minuta – tako barem tvrdi tim znanstvenika na čelu s doktorom Niederbergerom. Kod žena je, s druge strane, vremenska dimenzija potpuno nepredvidiva – neke ni ne postignu orgazam, dok neke postižu višestruki.



Orgazam je bolji s godinama

Doktorica Herbenick, koja se već dugi niz godina bavi problemima iz spavaće sobe parova, naglašava kako je postizanje orgazma sve lakše s godinama, a orgazam je mnogo bolji. Statistike govore da je 61 posto žena u dobi od 18 do 24 godine doživjelo orgazam tijekom posljednjeg intimnog odnosa. Za one u tridesetima taj postotak je 65 posto, a za one preko 40, čak 70 posto.

Pročitajte više