Bolnica im skrojila drukčije živote: Zbog greške nakon poroda dobili odštetu od dva milijuna eura

Screenshot: YouTube/Daily Mail

OBITELJI dvaju djevojčica koje je "medicinska sestra alkoholičarka" zamijenila nakon poroda i dala ih krivim majkama, dva desetljeća nakon događaja na sudu su dobile dva milijuna eura odštete.

Tek rođene djevojčice prije 20 godina stavljene su u isti inkubator u francuskoj klinici, a tek prije 10 godina test očinstva otkrio je istinu - da su dodijeljene krivim obiteljima. Ipak, obje su odlučile ostati sa svojim ne-biološkim roditeljima.

Jedna od majki, Sophie Serrano, kazala je: "Više ne viđam svoju biološku kćer. Društvene, edukacijske i kulturalne razlike između dvije obitelji samo su pojačale naše nesvjesno rivalstvo i koštale nas naših odnosa".

U zajedničkoj tužbi, obitelji su za odštetu tražile 12 milijuna eura od klinike, liječnika koji su bili na porodima i spomenute medicinske sestre koja je napravila zamjenu. Ali, sud u Grasseu na jugu Francuske dodijelio je po 405 tisuća eura svakoj od djevojaka, dok je troje roditelja dobilo po 300 tisuća eura. Također, novčanu odštetu su primila i braća i sestre zamijenjenih djevojaka, njih troje, po 68 tisuća eura svatko.

Klinika je prihvatila odgovornost za događaj, ali za sve okrivila mladu medicinsku sestru koja je usput imala i problem s alkoholom.

Jedan od odvjetnika obitelji kazao je da će biti uložena žalba na dodijeljene cifre, ali i da im je "laknulo što je sud uvidio da je klinika odgovorna za sve ovo".

Zamjena tek rođenih djevojčica dogodila se 4. srpnja 1994. godine, nakon što je Serrano rodila bebu koju je nazvala Manon. U isto vrijeme rođena je i djevojčica Melanie te su obje imale žuticu i stavljene su u inkubator. Gđa. Serrano kazala je da je njezino dijete, kad joj je vraćeno imalo puno tamniju put, ali budući da se žutica tretira posebnim lampama, njezine su primjedbe odbacili zaposlenici klinike.

Manon Serrano, sad 20-godišnjakinja, kazala je da su je često kao dijete zadirkivali da je "poštarova kći" budući da nimalo nije sličila svom ocu. On je test očinstva napokon napravio kad je Manon imala 10 godina. Tad je otkriveno ne samo da on nije biološki otac, već i da gđa. Serrano nije biološka majka. Daljnja istraga otkrila je što se zapravo dogodilo.

Obitelji su se upoznale, ali nisu bliske. Druga obitelj također je bila na sudu, ali čitavo vrijeme pravnog procesa tražili su da ostanu anonimni.

Manon Serrano kazala je: "Klinika mi je oduzela snove, nade, želju da imam djecu".

Pročitajte više