Božić i Nova uz male ekrane: Bježite iz kuće i ne okrećite se!

Foto: Press

PONOVNO nam je pred vratima onaj radosni dio godine kad se borovi kite, darovi daruju, prigodne pjesme pjevaju, a TV aparati isključuju. Ne treba vam majanski kalendar da biste doznali da su nam domaći kanali i ove godine pripremili "smak originalnosti".

Doduše, valja uzeti u obzir da su domaći "programotvorci" odavno odustali od plana koji se zove dobar blagdanski program i da su od davnih dana digli ruke od smišljanja nečeg originalnog. Na kraju krajeva, što uopće mogu smisliti? Novi božićni film koji dosad nisu pustili već tisuću puta? "Sam u kući 5"? "Ben-Hur 2: Krvava osveta"?

Svi smo se već odavno pomirili s činjenicom da je uz "sretan Božić i Nova godina" najčešće izgovorena rečenica u vrijeme blagdana: "Nema ničeg na TV-u". Stoga, opustite se, skidajte torrente i pročitajte koje su nam sve reprize naši vrijedni urednici pripremili ove godine.  

HTV

Posebnih iznenađenja nema, a izuzmemo li posebno izdanje "8. kata" Daniele Trbović u kojoj će gostovati Gabi Novak i Arsen Dedić, Sandra Bagarić, Hrvoje Hegedušić i Ivana Kindl, božićno će se vrijeme svesti na klasičnu božićnu filmsku ponudu ("Čudo u 34. ulici" i "Daj mi sebe") i miniseriju o Isusu "Biblija".



U najavama pak stoji da će najveselija noć početi Filharmonijskim balom, nakon čega slijedi specijalno izdanje 8. kata s posebnim gostima, a u Novu 2013. uvest će nas, a tko drugi nego Miroslav Škoro i njegovi gosti u posebnom izdanju showa "Pjevaj moju pjesmu". Dakle, ako vam rečenica "u Novu sa Škorom" zvuči primamljivo, HRT je pogodio u sridu, a ako ste pak upoznati sa spomenutim showom i niste mu posebno naklonjeni, izlazak u grad i bezglavo bježanje od malih ekrana pravo je rješenje za vas.



HTV tako najavljuje glazbene zvijezde, neviđene duete, neodoljive plesne parove i sve ono što vas plaši ako imate manje od 60 godina.

Ipak, nije sve tako crno. Treći program HTV-a od samog je početka na glasu kao jedino što se isplati gledati, a i za ove su nam blagdane pripremili filmski program koji ne bi trebalo propustiti. Naime, odlučili su servirati filmske maratone velikih filmaša kao što su Andrej Tarkovski, John Ford, Robert Altman, Fritz Lang i Kenji Mizoguchi što svakako nije niska filmskih noviteta, ali predstavlja antologijske filmove koje, ako ste ih nekim slučajem propustili, zaista valja pogledati.

RTL


Ako ste se zapitali može li Božić bez filma "Sam u kući", odgovor je "ne može", a RTL je tu da utaži vašu žeđ za spačkama zaboravljenog hahara. Tu su još i "Hotel za pse", "Brat", "Niko - božićna potraga" i "Svemirci s gornjeg kata". Za Badnjak vas očekuje i drugi dio filma "Sam u kući" i "Pusti vodu da miševi odu", a "Kolo sreće" Johna Landisa predstavlja određeno svjetlo u tami.

RTL je pripremio i "Da Vincijev kod", "Pirate s Kariba" i "mnoge druge filmske hitove" s čim valja biti oprezan jer ova konstrukcija govori sljedeće: "Dva blockbustera i ostalo/reprize".



Ali ne očajavajte, za praznik Svetog Stjepana čeka vas, pogodili ste, "Sam u kući 3". Tu je i SF avantura "Grad svjetla", ali najvažnije da smo dosad pokrili sva tri nastavka filma "Sam u kući".

Na Badnjak, Božić i praznik Svetog Stjepana u udarnom terminu RTL-a 2 gledatelje će uveseljavati novi nastavci humorističnih serija "Malcolm u sredini", "Dva i pol muškarca" i "Kako sam upoznao vašu majku", te akcijske serije "Odstrel" s Jeffreyjem Donovanom u glavnoj ulozi. Božić uz "Odstrel", treba li vam još što?

RTL se još nije izjasnio oko Nove godine, ali nema sumnje da će nas obradovati.


Nova TV

Na Staru godinu NOVA TV početkom večeri donosi televizijsku premijeru filma "Sherlock Holmes" Guya Ritchieja s Judeom Lawom i Robertom Downeyjem Jr. u glavnim ulogama, a to je sasvim pristojan film za one koji očekuju barem neku zabavu, a iz nekog razloga nemaju druge planove.

Sljedeća rečenica mogla bi vas uplašiti, ali ustrajte. Naime, nakon filmskog zagrijavanja u pravo vrijeme je spreman zabavno-glazbeni show "I godina Nova 2013." u kojemu će gledatelje nasmijavati ekipa iz "Nad lipom 35". Dakle, na Novoj vic do vica, a vi trk do grada jer nasmijati se nećete.



S veselom ekipom gledatelji će u ući u Novu godinu koju uživo nastavlja emisija
"S Novom  u Novu". Voditelji Mirna Maras i Dalibor Petko dat će priliku gledateljima da u svojim javljanjima u program požele najbolje želje za 2013., ali i da kupe dva automobila i mnoštvo atraktivnih proizvoda za jednu kunu. Odličnu akciju i atmosferu podržat će pjesmom i svirkom grupa Smooth. U prijevodu: "Želje, čestitke, pozdravi i kućni bend".



Doma TV na Staru godinu donosi snimku koncerta Hit Recordsa na kojemu nastupaju njihove najveće zvijezde: Jelena Rozga, Jole, Magazin, Neda Ukraden, Halid Bešlić, Zlatko Pejaković, Jasmin Stavros, Kaliopi, Baruni, Alka Vuica i Tamburaši, Maja Šuput, Leo i Sandi Cenov uz goste iznenađenja. Navečer se gledatelji mogu opustiti uz filmski klasik "Zameo ih vjetar".

Nova godina započinje jutarnjim animiranim programom s dva dugometražna naslova "Mravatori" i "Scooby Doo", a nastavlja filmskim programom kojeg će uvečer obilježiti romantična drama Nicka Cassavetesa "Bilježnica" s Ryanom Goslingom u naslovnoj ulozi.

Ukratko, ako ste prikovani za krevet/trosjed, pokušajte se snaći i nekako zaobići trash, koliko god je to moguće, ali ako imate bolje planove - brišite iz kuće i ne okrećite se.

Pročitajte više