Čimpanze nas sustižu: Pronađen alat koji nisu napravili ljudi

Foto: 123RF

NA ZAPADU Afrike, u Brazilu i na plažama Tajlanda arheolozi su otkrili jedinstveni kameni alat.

A ono što ga čini jedinstvenim nije njegov oblik ili starost, već činjenica da ga nisu napravile ljudske ruke, piše BBC.

Napravili su ga čimpanze, kapucini i drugi primati, a mjesta na kojima su pronađeni postala su baza za sasvim novi granu znanosti: arheologiju primata.

Alati su grubo obrađeni. Kameni čekić koji je izradila čimpanza teško da se može nazvati umjetničkim djelom ili konkurirati drevnoj ljudskoj ručnoj sjekiri, ali niti u tome nije stvar. Stvar je u tome da su primati razvili kulturu koja na rutinski način upotrebljava "kamenu tehnologiju", a to znači da su ušli u kameno doba.

Prije nekoliko desetljeća biolozi su smatrali da su ljudi jedina vrsta koja je koristila alate, a sad to više nije slučaj. Sad znamo da mnogi sisavci, ptice, ribe, čak i insekti koriste predmete u svojem okolišu kako bi si olakšali život. I mnogi primati koriste alate. Naprimjer, 2014. godine doznalo se da divlje gorile koriste grančicu da izvuku mrave iz mravinjaka. Ali, dosad je pravilo bilo, da ne pretvaraju kamenje u alat.

"Vidjeli smo orangutane, bonobo majmune i gorile da upotrebljavaju biljke kao alat, ali nikad kamene alate", kazao je Michael Haslam s Oxforda, voditelj projekta arheologije primata. A zašto ih koriste tako rijetko, ostaje misterij, dodao je, iako razlog možda leži u tome što na kamenje, za razliku od bilja, nisu navikli u svojem staništu.

Zahvaljujući posljednjim otkrićima znanstvenici su uspjeli utvrditi da čimpanze koriste kamene alate u Obali bjelokosti već barem 4300 godina. To znači da je njihovo kameno doba počelo barem toliko rano, a možda i ranije, iako je znanstvenicima teško predvidjeti gdje će naći slojeve tla koji su dovoljno stari da bi se proučavalo ranije periode.

"Moguće je da čimpanze i drugi primati još nisu dosegli limite svojih tehnoloških mogućnosti", poručio je Haslam. Ali, nije poznato hoće li imati priliku napredovati. "Mi smanjujemo njihovu populaciju dramatično uništavanjem staništa i lovom. Manje populacije ne mogu se širiti i održavati kompleksnije tehnologije kao što to mogu veće skupine", dodao je.

Drugim riječima, čimpanze i majmuni možda imaju kapacitet da izrade puno sofisticiraniji kameni alat, ali možda nikad neće dobiti šansu da postignu taj potencijal - zbog druge skupine primata koja je postala majstor u obradi kamena.

Pročitajte više