Članovi obitelji i prijatelji oprostili se od Miljenka Prohaske

Foto: Hina

PROŠLOG tjedna u četvrtak u 89. godini preminuo je ugledni hrvatski skladatelj, aranžer, kontrabasist, dirigent i glazbeni pedagog Miljenko Prohaska.

Članovi obitelji, kolege i suradnici danas su se oprostili od Prohaske na zagrebačkom krematoriju, a među poznatim licima s hrvatske glazbene scene bili su, između ostalih i Rajko Dujmić, Jurica Pađen i Gabi Novak.

Prohaska je rođen je 17. rujna 1925. u Zagrebu gdje se školovao i diplomirao na Muzičkoj akademiji 1956.

Tijekom dugogodišnje karijere utemeljio je mnoge orkestre, a najduže je djelovao kao šef dirigent Plesnog orkestra Radio Zagreba (danas Big band HRT-a).

Od sredine pedesetih, pa do samog kraja osamdesetih godina, kao kontrabasist bio je član Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Radio Zagreba, Orkestra Jugoslavenske radiodifuzije, Komornog orkestra Radio Zagreba, Zagreb Jazz Kvarteta te mnogih drugih jazz sastava. Bio je direktor Zagrebačkog festivala zabavne glazbe (1967.-1969.).

1989. godine odlazi u mirovinu i stalni je dirigent Plesnog orkestra Radio Zagreba. Od 1996. do 1998. vodio je Big Banda Hrvatske vojske, dok sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske surađuje od 1994. godine. Kao dirigent nastupao je na pet Eurosong natjecanja (dva puta u Londonu, 2 puta u Dublinu i jednom u Madridu). Također je kao instrumentalist gostovao u gotovo svim europskim zemljama, te u Kanadi i Sjedinjenim Državama. Jednim od njegovih najvećih uspjeha u karijeri smatra se dirigiranje vlastitim skladbama na 10. Jazz festivalu u Montereyu (Kalifornija, SAD) 1967. godine, s orkestrom Dona Ellisa. 1960. godine Leonard Feather uvrstio ga je u enciklopediju "The Encyclopedia of Jazz In The Sixties", a Willis Conover, kultni urednik na radio postaji Glas Amerike, posvetio mu je dvije emisije.

Miljenko Prohaska surađivao je sa Zagrebačkim solistima, Zagrebačkim kvartetom saksofona, Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, Komornim orkestrom, raznim ansamblima (osobito s gudačkim kvartetima Rucner i Sebastian), a povremeno i s Big Bandom HRT-a. Uz brojne jazz skladbe također je pisao i zabavnu, laku orkestralnu i simfonijsku glazbu.

Kao autor glazbe potpisuje drame za radio i TV, kazalište, crtane i kratkometražne filmove, balete i zborove. Također svoj rad je zabilježio i na filmu, gdje je napisao glazbu za petnaest cjelovečernjih filmova (Iluzija, Gravitacija, Sutjeska - obrada glazbe Mikisa Teodorakisa, Visoki napon, Veliki transport, Nož, Ponedjeljak ili utorak, Prometej s otoka Viševice, Rondo, Povratak i Kiklop) i dvjema TV serijama, "Kuda idu divlje svinje" i "Sumorna jesen". U svojoj glazbenoj karijeri objavio je brojna diskografska izdanja: "Intima", "Plesni orkestar RTV Zagreb", "Golden hours of Big Band" i prvi autorski CD (jazz), Miljenka Prohaske, povodom 900 godina grada Zagreba pod nazivom OPUS 900 (HRT i Orfej, 1994.).

Miljenko Prohaska član je Hrvatskog društva skladatelja, a u dva mandata bio je i njegov predsjednik (1967.-1968., 1988.-1990.). Također je bio predsjednik Udruženja kompozitora lake muzike Hrvatske (UKLMH) od 1954. do 1957. godine. Dobitnik je brojnih nagrada, plaketa i priznanja.

Pročitajte više