Da postoji i Oscar za najskidaniji film, evo tko bi ga dobio

Foto: Irdeto

UOČI dodjele ovogodišnjih Oscara, koja nas očekuje za nepuna dva dana, u nedjelju 22. veljače, zanimljivo je pogledati kako stvari stoje s ilegalnim skidanjem filmova i tko bi od nominiranih za "pravog" Oscara dobio ovu najprestižniju filmsku nagradu da ista ovisi o broju piratskih skidanja.
 
Istraživanje je napravila kompanija Irdeto, koja je od 1. siječnja do 14. veljače ove godine pratila ilegalno skidanje filmova nominiranih za ovogodišnje Oscare, a u analizu je bilo uključeno preko 200 zemalja, uključujući i SAD. Nominacije su u svakom slučaju poprilično doprinijele potražnji pojedinih filmova, a procijenjeno je da je interes za filmske naslove nakon njihove nominacije za Oscara, koja je bila 15. siječnja, skočio za čak 385 posto.
 
U razdoblju nakon nominacija, najskidaniji film je "American Sniper", kojemu u ovom slučaju ide Oscar za najbolji film - zabilježio je 1.389.819 skidanja od 15. siječnja i najskidaniji je film u SAD-u i u preko 100 drugih zemalja.
 
A da se dodjeljuju Oscari prema broju ilegalnih skidanja i u kategoriji za najboljeg redatelja, nagradu bi pokupio Alejandro González Iñárritu za "Birdmana" koji ima 796.697 skidanja od 15. siječnja i broj jedan je u Meksiku i Španjolskoj. Najbolja glumica bila bi Rosamund Pike; film "Gone Girl" je od 15. siječnja imao 1.252.074 skidanja, dok bi najbolji glumac bio Bradley Cooper za ulogu u filmu "American Sniper" koji bilježi, kako smo naveli, gotovo 1.4 milijuna ilegalnih skidanja diljem svijeta od dana kada je nominiran za Oscara.
 
Inače, najviše ilegalnih skidanja filmskih naslova bilježi Rusija, zatim SAD, Italija, Velika Britanija... (kartu možete vidjeti u prilogu i ovdje u većoj verziji), a najčešći format u kojem dolaze piratske verzije su screeneri, njih je čak 31 posto u ukupnom broju formata.
 
 
 
 

Pročitajte više