Devetnaestogodišnjak iz Solina izumio "pametne stolice": Specijalne LED stolice uskoro bi trebale biti u prodaji

Foto: Maja Prgomet/Studio Testudo i Ivan Mrvoš

LED STOLICA koja služi kao rasvjetno tijelo u različitim bojama, ima bluetooth, ujedno je i punjač za elektroničke uređaje, koristi obnovljivu energiju, može biti i oglasni prostor, a može se na nju, naravno, i sjesti? 

Da, to postoji, a ideju i realizaciju potpisuje devetnaestogodišnji Ivan Mrvoš iz Solina. On je, naime, svoj projekt u okviru vlastite kompanije Include.hr prijavio na nedavno održani Poduzetnički kamp u Solinu i - oduševio. 

A kako je došao na ideju, kada će LED stolice biti u prodaji, na kojim projektima još radi i kakvi su mu planovi, govori za Index.

Odakle ideja za LED sjedalice i koliko ti je trebalo da razviješ ovaj projekt? 

Prije šest mjeseci otvorio sam tvrtku Include s ciljem da se bavim programiranjem Android aplikacija i web stranica. Ali s obzirom na to da je u Hrvatskoj interes za web stranice još uvijek jako mali, a za Android aplikacije postoje problemi s papirima, odlučio sam pokušati s nečim drugim. Na samu ideju sam došao slučajno, sjedeći na kavi ugledao nekakvu vazu koja je svjetlila u bijeloj boji i tada je došla ideja za izradu LED sjedalica i stolova. Ime proizvoda je zapravo LED chairs. Od prvog plana i nacrta pa do izrade prototipa protekla su oko tri mjeseca. Nakon dolaska na Poduzetnički kamp u Solinu, ideja LED stolice odmah je zapela za oko svim mentorima, te su tri dana intenzivno radili na razradi moje ideje pa je tako LED stolica od stolice koja svijetli i čini mjesto atraktivnim, došla do pametne stolice koja putem solarne ploče omogućava punjenje elektroničkih uređaja u prirodi, odnosno na javnim površinama. 

Na kojim još projektima trenutno radiš?

Trenutno se radi samo na stolicama, ali projekt se razvija u više smjerova. Na Poduzetničkom kampu u Solinu ideja se proširila s najjednostavnijih stolica s prekidačima na puno više od toga. Pa tako imamo SWITCH LED CHAIRS, stolice upravljane prekidačima, SOUND LED CHAIRS, stolice za upravljanje glazbom i SMART LED CHAIRS, stolice kojima upravlja smartphone uređajem. Sve stolice imaju 16 kombinacija boja. Osim toga, započela je i izrada prototipa LED klupe za gradske parkove i slično. Napajanje bi bilo putem solarne ploče, mogla bi puniti električne uređaje, a upravljanje bojama bi bilo putem smartphone uređaja. Na klupu bi se također mogao dodati i hotspot i slično.

Planovi za buduće proizvode, odnosno izume? 

Trenutno su neke ideje u glavi, ali konkretno na papiru nije ništa osim stolica. Planiram i dalje ostati prisutan na području elektronike, ali možda to povezati i s programiranjem pa jednog dana početi s izradom pametnih kuća i slično.

Kada će LED stolice biti dostupne u prodaji, i po kojoj cijeni?

U zadnja dva ovo nam je pitanje postavljeno 50 puta. Trenutno se ne može ništa konkretno reći, radi se na tome da se prikupe sredstva iz EU fondova, od investitora i slično, pa bi s tim sredstvima izgradili postrojenje čime bi se proizvodilo i brže, i više i jeftinije. Što se tiče cijene, ne želimo izlaziti s nekakvim podacima za koje nismo sigurni, ali cijena će svakako biti prihvatljiva i dostupna svima.

Pročitajte više