Dokaz da uvijek postoji nada: Prve fotografije manekenke koja je zbog raka ostala bez čeljusti

Foto: Instagram

MANEKENKA koja je izgubila 95 posto svoje čeljusti nakon borbe s rakom kostiju odradila je svoje prvo snimanje nakon dijagnoze i operacije koje su joj promijenile život. Elizaveta Bulokhova iz Ontarija u Kanadi imala je samo 24 godine kad je u listopadu prošle godine doznala za osteosarkom u svojoj čeljusti. U to vrijeme bila je trudna.

Ubrzo je bila podvrgnuta bolnoj 16-satnoj operaciji kojom je uklonjen tumor i koštano tkivo koje ga je okruživalo. Nakon toga su joj kirurzi rekonstruirali čeljust, a prije nego što je trebala krenuti na kemoterapiju, liječnici su joj rekli da mora prekinuti trudnoću. Međutim, oporavak nakon operacije je trajao dulje nego što su očekivali, pa nije mogla na kemoterapiju dovoljno da se njen sin rodi. Malen Valentin rođen je deset tjedana prije termina.

Elizaveta je godinama radila kao manekenka, a prvo snimanje nakon operacije odradila je upravo sa sinom. Njene ožiljke, ali i njenu snagu fotografirao je kanadski fotograf Manolo Ceron.

Fotografije, čiji je cilj ukazati da uvijek postoji nada, prikazuju Elizavetu lica prekrivena bojom, bez kose koju je izgubila tijekom kemoterapije. Na nekoliko fotografija osim malenog Valentina pojavljuje se i njegov otac, Elizavetin dečko Roman Troubetskoi.

"Željela sam ponajprije podsjetiti samu sebe kako je to biti ja. Napravila sam to najviše za sebe kako bi se prisjetila nekih stvari, jer mi stvarno nedostaje posao, nedostaje mi ta atmosfera i boravak ispred kamera. Nisam razmišljala o rezultatu fotografiranja", ispričala je za Daily Mail.

Manolo, koji ju je pitao bi li htjela da ju fotografira, rekao je za Vice da su "iskoristili umjetnost kao način da ispričaju njenu priču".

"Elizaveta je tema, ona je priča, a sve ostalo je alat koji naglašava njenu ljepotu i snagu. Fotografije pokazuju koliko smo krhki i koliko smo prekrasni. Teško je odrediti jednu poruku fotografija, ali puno je nade i snage i puno je oboljelih od raka koji će se pronaći u njima i možda je to glavna poruka", rekao je Manolo.

Elizaveta je u svibnju prošle godine primijetila upalu svoje čeljusti, ali mislila je da ima problema sa zubima. Mjesec dana kasnije saznala je da je trudna, ali i primijetila da ju je malena kvrga na njenoj čeljusti počela jako boljeti. Otišla je zubaru, no on je u prvim mjesecima trudnoće nije mogao poslati na rentgen. Ponovno je došla u rujnu, a nakon pregleda poslana je na biopsiju koja je pokazala da ima rak.

U prvoj operaciji liječnici su joj uklonili 95 posto čeljusti, a potom su joj kirurzi pomoću dijela fibule iz desne noge te tkiva i živaca iz noge, ruke, bokova i ramena rekonstruirali čeljust. Nakon toga čeljusti su joj je deset tjedana bile stisnute, a hranili su je preko cijevi. U tom periodu nije mogla govoriti niti normalno hodati. Kad su joj liječnici rekli da će morati pobaciti, rekla je sebi da će prihvatiti svoju sudbinu.

"Ako je mom djetetu suđeno da se rodi, rodit će se.

Zbog komplikacija, nije krenula na kemoterapiju do 28. tjedna, a tada su ona i Roman pitali liječnike može li roditi. Valentin je rođen carskim rezom u listopadu, a na sam Božić Elizaveta je krenula na kemoterapiju. Valentin je bio na neonatalnoj intenzivnoj njezi 51 dan, pa ga je posjećivala kad god je mogla.

Tijekom opravka najveći problem bila joj je hrana, jer joj je trebalo po sat vremena da pojede jedno jaje. Mogla je jesti jako malo hrane odjednom, pa je morala često jesti, a bol je bila nepodnošljiva. 

Pročitajte više