Domaći filmovi ponovno su gledani: 2013. - odlična godina za hrvatski film

Foto: Press

PROTEKLU filmsku godinu u domaćoj kinematografiji obilježio je rekordan broj snimljenih filmova, a sa "Šegrtom Hlapićem" nastavio se i trend dobre gledanosti hrvatskih filmova za djecu.

U nacionalnom programu 60. Festivala igranog filma u Puli, gdje se najčešće prikazuju premijerni domaći filmski naslovi, prikazano je rekordnih 24 filmova, od čega 14 u glavnoj selekciji i deset kao koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom.

Jelčić na Berlinskom filmskom festivalu


Dio tih filmova već je i završio svoju kino distribuciju, s različitim uspjehom kod gledatelja, među ostalima, u kinima su prikazivani filmovi "Kauboji" Tomislava Mršića, "Visoka modna napetost" Filipa Šovagovića, "Nije sve u lovi" Darija Pleića, "Šuti" Lukasa Nole, dobitnik šest Zlatnih Arena i, kao pobjednik pulskog festivala sa sedam nagrada, "Obrana i zaštita" Bobe Jelčića.

Osim kao najbolji film ta priča o posljedicama rata u podijeljenom Mostaru, dugometražni prvijenac inače kazališnog redatelja, bio nagrađen za scenarij, režiju, glavnu mušku i žensku ulogu, scenografiju i kameru.

Jelčićev film svjetsku je premijeru imao na prestižnom Berlinskom filmskom festivalu, u programu "Forum", u kojem je prikazana i u Puli nagrađena srpsko-hrvatska koprodukcija "Krugovi" Srdana Golubovića, koja je na Sundanceu osvojila posebnu nagradu žirija.


158 tisuća gledatelja za "Svećenikovu djecu"

Zapaženi međunarodni nastup imao je i film "Svećenikova djeca" Vinka Brešana koji se počeo prikazivati krajem 2012., no veliku gledanost u kinima ostvario je tijekom ove godine. Tu crnu komediju nastalu prema istoimenoj drami Mate Matišića dosad je pogledalo više od 158 tisuća gledatelja, čime je postao najgledaniji hrvatski film od 2000.

Iako je u Hrvatskoj izazvao kontroverze zbog kritike Crkve, na nedavnom Festivalu naroda i vjera u talijanskom gradu Terni osvojio je glavnu nagradu u dugometražnoj igranoj konkurenciji. Veliko priznanje dobio je i nominacijom za Europsku filmsku nagradu, popularno nazvanu 'europski Oskar', u kategoriji najbolje komedije.

Odlična godina za Šegrta Hlapića

Nakon Brešanova filma drugi po gledanosti bio je "Šegrt Hlapić" Silvija Petranovića koji se prikazuje u hrvatskim kinima od početka studenog i dosad ga je vidjelo više od 123 tisuće gledatelja. To je još jedna potvrda nastavka trenda gledanosti domaćih filmova za djecu, započetog s filmovima "Koko i duhovi" i "Zagonetni dječak", a što oni zasigurno dijelom mogu zahvaliti i činjenici da su nastali prema već proslavljenim književnim predlošcima Ivane Brlić Mažuranić, odnosno Ivana Kušana.


Uspješne festivalske nastupe ove je godine imao i "Halimin put" Arsena Antona Ostojića, također prošlogodišnji film, koji je dosad osvojio dvadesetak nagrada. Ta emotivna priča iz ratne i poslijeratne Bosne i Hercegovine hrvatski je kandidat u selekcijskom procesu za nagradu Oscar u kategoriji stranog filma.

Oliver Stone na Subversive film festivalu

Osim što su hrvatski filmovi putovali po inozemnim filmskim festivalima, jedan je domaći festival ugostio veliku svjetsku redateljsku zvijezdu - Olivera Stonea. Povod dolaska trostrukog Oskarovca, koji je u Zagrebu dobio i nagradu za životno djelo Subversive Festivala, bila je istočnoeuropska premijera njegova dokumentarnog serijala "Neispričana povijest Sjedinjenih Država". To je još jedan projekt iz njegova dokumentarnog opusa o američkoj povijesti o kakvoj se ne uči u američkim školama, a važno mjesto u serijalu imaju filmovi o latinoameričkim ljevičarskim režimima i njihovim vođama.

Njegov dolazak i nastup s britansko-pakistanskim filozofom Tariqom Aliem izazvali su u svibnju veliku gužvu u zagrebačkom kinu "Europa", koji je jedna od 28 hrvatskih kinodvorana koje su ove godine digitalizirane.


Projekt digitalizacije nezavisnih kina Ministarstva kulture i Hrvatskog audio-vizualnog centra, vrijedan oko 12,5 milijuna kuna, proveden je kako bi se, uz revitalizaciju kina, povećala posjećenost, jačala nezavisna kinoprikazivačka mreža, prikazivali hrvatski, europski i svjetski nezavisni filmovi, edukativni i baštinski sadržaji. Kraj projekta simbolički je označen u listopadu projekcijom komedije "Kauboji" u Kutini, a tada je najavljen početak formiranja mreže nezavisnih kina u sklopu projekta.

Tehnološki suvremenije projekcije

Dok bi taj projekt mogao vratiti publiku u male kinodvorane u manjim sredinama, komercijalna kina gledatelje privlače tehnološki sve suvremenijim projekcijama. Kao jedna od 56 dvorana diljem svijeta, u sklopu multipleksa CineStar Arena Zagreb, u prosincu je otvorena prva kino dvorana u Hrvatskoj u kojoj će se cjelovečernji filmovi prikazivati u 4D formatu. Za tu je priliku odabrana premijerna projekcija drugog nastavka fantastične pustolovine "Hobit: Smaugova pustoš" Petera Jacksona.

Ove godine umro je jedan od najznačajnijih hrvatskih filmskih redatelja Krsto Papić, a dva mjeseca nakon njegove smrti premijerno je prikazan njegov posljednji film "Cvjetni trg". Napustili su nas i glumci koji su, uz kazališne uloge, zapamćeni po ulogama u filmovima i televizijskim serijama, Boris Festini, Đuro Utješanović, Mato Ergović, Gordan Pičuljan, Eliza Gerner.

Pročitajte više