Drive-in bordeli u Švicarskoj ostvarili veliki uspjeh u samo godinu dana

Foto: Shutterstock
 
SOCIJALNA služba u Švicarskoj pozdravila je uspjeh novootvorenih drive-in bordela. Prvi ovakav servis otvoren je prije samo godinu dana u staroj industrijskoj zoni zapadnog Züricha, i već je jasno da je ideja bila i više nego dobra.
 
Inicijativa otvaranja "modernih" bordela započela je kao eksperiment pokrenut od strane državnih vlasti, a s ciljem smanjenja broja radnika na crno te poboljšanja uvjeta njihova rada.
 
No, radnici, odnosno pružatelji seksualnih usluga, nisu sasvim sretni s ovakvim rješenjem. Naime, iako servis, čiji su izgradnja i opremanje koštali oko 2 milijuna eura, osigurava mjesto za rad, tuševe, praonicu rublja pa čak i kafić, oni koji žele raditi u ovim bordelima moraju najprije dobiti dozvolu za rad, a potom i državi plaćati porez.
 
Država je na ovaj način htjela ne samo osigurati bolje uvjete rade i smanjiti rizike koji se vezuju uz ovaj posao, već i "pomaknuti" prostituciju iz centra grada u periferiju. Stoga su i pooštrene kazne za prostituciju na mjestima izvan onih koje zakon dopušta. 
 
"Svaka inicijativa kojom se pokušava pružanje seksualnih usluga učiniti sigurnijim, dobrodošla je, ali "čišćenje" dijelova grada u kojima su se ove usluge pružale i na koje su ljudi navikli, nije u interesu osoba koje pružaju te usluge, kako se pokušava predočiti, već u interesu države i javnosti", izjavio je glasnogovornik udruge "Sex Workers Open University" za MailOnline, te dodao:
 
"Potrebna je potpuna dekriminalizacija prostitucije, a ne ovakve privremene regulacije, to nije u skladu s ljudskim pravima". 

Pročitajte više