Dubrovačka biskupija osvrnula se na scenu s golom Lenom Heady: Nismo dopustili samo snimanje u Katedrali

Foto: Press

NAKON što je TMZ objavio vijest da je, prema naredbi koja je stigla iz Dubrovačke biskupije, zabranjeno snimanje jedne od ključnih scena pete sezone popularne serije "Igra prijestolja", Dubrovačka biskupija odgovorila je na optužbe.

"Dubrovačka biskupija samo nije dopustila snimanje scene kako gola ženska osoba izlazi iz dubrovačke katedrale, a što je u skladu s normama kršćanskog morala i osnovne pristojnosti. Kao što se, vjerojatno, ne bi dopustilo snimanje takve scene ni u katedralama u Londonu ili Washingtonu, odnosno kraljičinim rezidencijama ili Bijeloj kući", stoji u odgovoru Dubrovačke biskupije na upit portala Dubrovnikpress.hr.

Podsjetimo, TMZ je napisao da je crkva zabranila snimanje scene u kojoj gola Lena Headey treba prošetati od Katedrale do Sponze.

"Taj povijesni dubrovački prostor ima svoju duhovnu dimenziju. Tu se i danas slavi misa na blagdan tisućljetnog zaštitnika Dubrovnika sv. Vlaha, što je vrhunac proslave njezinog Parca. Od tud polaze i vraćaju se procesije među kojima je i veličanstvena procesija sv.Vlaha koja se nalazi na UNESCO popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine. S punim pravom bi onda građani Dubrovnika mogli postaviti pitanje: Zašto je Crkva dopustila krajnje profaniranje tog prostora?

Za one kojima nije poznato - stanovnici Dubrovnika prema Gradu njeguju posebnu ljubav i pijetet. Nećete ih vidjeti kako neobučeni prolaze svojim Gradom, niti u vrijeme povratka s kupanja hodaju u kupaćim kostimima po Gradu. Takvo ponašanje je jednostavno izraz dobrog odgoja, poštovanja povijesnog prostora i svega onoga što su im u baštinu ostavili njihovi pređi. (To, naravno, ne znači da ne prate modne trendove.)

Biskupija, međutim, nije zabranila niti može zabraniti snimanje scena na prostoru nad kojim nema ingerencija.", stoji u odgovoru Dubrovačke biskupije.

Pročitajte više